Κατασκευαστικές: «Καμπανάκι» για πληρωμές και κόστη υλικών – Αναμένονται παρεμβάσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατασκευαστικές: «Καμπανάκι» για πληρωμές και κόστη υλικών – Αναμένονται παρεμβάσεις
Η ΠΕΣΕΔΕ κάνει λόγο για στάση πληρωμών σε έργα του ΕΣΠΑ. Έρχονται μέτρα από το υπ. Υποδομών για τις τιμές.

«Καμπανάκι» για τη βιωσιμότητα των μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών «χτυπάει» η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει λόγο για «στάση πληρωμών» σε έργα που εξελίσσονται σε όλη την χώρα, τα οποία είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις του κλάδου να αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Αυτά αναφέρονται μάλιστα σε επιστολή που απέστειλες η ένωση προ ολίγων ημερών (3 Νοεμβρίου) προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των ομίλων.

Όπως σημειώνονταν στην επιστολή, «η Ομοσπονδία μας έχει γίνει αποδέκτης συνεχώς αυξανόμενου αριθμού καταγγελιών για έλλειψη χρηματοδότησης έργων, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν περαιωθεί. Η στάση πληρωμών αφορά έργα που εξελίσσονται σε όλη την χώρα, έργα που είναι ενταγμένα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και που, όπως γνωρίζετε, υλοποιούνται με την συνδρομή σημαντικών πόρων, που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ)».

Κατά την ΠΕΣΕΔΕ, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, τόσο έναντι των προμηθευτών και των εργαζομένων, όσο και έναντι της Πολιτείας (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις), αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και συμβατικές τους υποχρεώσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Έτσι, η ΠΕΣΕΔΕ «ζητεί την επίλυση του ζωτικού ζητήματος της χρηματοδότησης των έργων και την άμεση αποπληρωμή των οφειλών σε εργοληπτικές επιχειρήσεις. Οι Ανάδοχοι των έργων ζητούν ενημέρωση και διευκρινίσεις για τις αιτίες της έλλειψης χρηματοδότησης και ιδιαίτερα για τα έργα, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους».

Πάντως, οι κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν ένα ακόμα σημαντικό και κρίσιμο αίτημα, όπως έχει εκφραστεί μέσω φορέων τους (π.χ. ΣΑΤΕ), σε συνέδρια και σε κάθε άλλη ευκαιρία. Το οποίο δεν είναι άλλο από την παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα με την έκρηξη τιμών στα υλικά κατασκευών που επηρεάζει όλους τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, παλιότερους ή «φρέσκους», του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Άλλωστε, έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο 12μηνο ανατιμήσεις από 30% έως και 70%-80% σε διάφορα υλικά, συν τις αυξήσεις σε ενέργεια και μεταφορικά. Σε πρόσφατα συνέδρια, κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου είχε αναφερθεί στο πρόβλημα και στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις καθώς οι συνθήκες είναι ασφυκτικές στα υφιστάμενα έργα, προφανώς και σε όσα ακολουθήσουν, οι προϋπολογισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις στα κόστη έχουν υπολογιστεί με παλαιές τιμές και οι εταιρείες φτάνουν να «μπαίνουν μέσα» (ιδίως όταν οι εκπτώσεις είναι «τσιμπημένες») καθώς δουλευόμουν με περιθώρια... αρνητικά.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες από το αρμόδιο υπουργείο αναφέρουν περί επικείμενων παρεμβάσεων (αναπροσαρμογή τιμών και συντελεστών, ενιαίο σύστημα τιμολόγησης, χρήση τεχνολογίας κ.α.) προκείμενου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider