Attica Bank: Εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή ιδιώτη στην ΑΜΚ – Νέο ΔΣ αύριο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή ιδιώτη στην ΑΜΚ – Νέο ΔΣ αύριο
Attica Bank
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, αλλά σε στενά χρονικά περιθώρια, καθώς την Παρασκευή συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ.

Με την προσδοκία να βγει «λευκός καπνός» για τον επενδυτή που θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των συμβούλων (Axia Ventures και Euroxx) με τους επενδυτές που έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, αλλά σε στενά χρονικά περιθώρια, καθώς αύριο, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της Τράπεζας.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση εκδόθηκε χρηματιστηριακή ανακοίνωση στην οποία η Τράπεζα ανέφερε πως το ΔΣ ενημερώθηκε από τους συμβούλους, Axia Ventures και Euroxx, σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο, γραφείο Ποταμίτης – Βεκρής, για τις δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν δια των συμβούλων οι συζητήσεις με τους εν λόγω ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το ΔΣ, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους όρους για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στη χθεσινή παρουσίαση των προσφορών υπήρξε βελτίωση όρων και άρση αιρέσεων από κάποιους επενδυτές, γεγονός που για λόγους ισότητας μεταξύ των υποψηφίων, οδήγησε στην απόφαση του ΔΣ να ζητήσει από τους συμβούλους να συζητήσουν το ενδεχόμενο βελτίωσης και από τους άλλους επενδυτές.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, οι επενδυτές που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές είναι οι Bain Capital και JC Flowers από κοινού και η Ellington. H τελευταία γνωρίζει την Attica Bank, καθώς τον Αύγουστο απέκτησε το 69% της εταιρείας Thea Artemis Financial Solution της Attica Bank στο πλαίσιο της τιτλοποίησης «Ωμέγα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ellington, από κοινού με το ΤΜΕΔΕ που κατείχε το 46,32% της Τράπεζας και πλέον το 14,7% (μετά τη μετατροπή των warrants σε μετοχές και τη μεταβίβασή τους στο ΤΧΣ που βρέθηκε με ποσοστό 68,2% της Attica Bank), είναι οι ιδιώτες επενδυτές που συμπράττουν, παρουσιάζοντας βελτιωμένη προσφορά.

Πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν ότι το «δίδυμο» αυτό προτίθεται να μπει στην ΑΜΚ της Attica Bank με μικρό ποσό αρχικά το οποίο μπορεί να φτάσει στα 180 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου σε δεύτερη φάση, εντός του α΄ εξαμήνου 2022. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα και ενώ είχε αρχίσει να διαφαίνεται η «step – up» αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank, φημολογούνταν ότι οι προσφορές από τους ξένους επενδυτές (όχι αθροιστικά) για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Attica Bank δεν ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ. Ενδεχομένως, το ποσό αυτό να βελτιώθηκε και επίσης να πείστηκαν μέτοχοι που είναι πιο κοντά στην Τράπεζα, όπως η Ellington και προφανώς το Ταμείο Μηχανικών, να άρουν κάποιους ενδοιασμούς τους και να μπουν στην Τράπεζα με «υποσχετική» για το μέλλον.

Η είσοδος του ιδιώτη επενδυτή, πάντως, αποτελεί κάτι που επιζητεί και το ΤΧΣ. Αν και το ΤΧΣ έχει υψηλά διαθέσιμα για να καλύψει το ποσοστό του (68,2%) στην ΑΜΚ της Αttica Bank, εντούτοις δεν επιθυμεί να βρεθεί με τόσο μεγάλο ποσοστό στην Τράπεζα, αλλά αντιθέτως να το μειώσει στο δυνατότερο εφικτό (το ιδανικό θα ήταν το ποσοστό του να περιοριστεί κάτω του 50%). Η συνύπαρξη με έναν ιδιώτη επενδυτή θα προσέδιδε εμπορευσιμότητα στη μετοχή της Attica Bank και θα καθιστούσε ευκολότερη την απεμπλοκή του ΤΧΣ.

Το «σασπένς» με τον επενδυτή και την ΑΜΚ της Attica Bank, πάντως, δεν έχει περιθώριο να διαρκέσει για πολύ ακόμη, καθώς η Τράπεζα βρίσκεται εποπτικά με την πλάτη στον τοίχο. Ο SSM και οι Θεσμοί ανέμεναν την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, με ιδιώτη επενδυτή, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Κατόπιν αυτού, αύριο ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τους όρους της ΑΜΚ και τον ιδιώτη επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την ΑΜΚ - Τι αναφέρει η τράπεζα

Attica Bank: Ώρα αποφάσεων για την ΑΜΚ – Συνεδριάζει το Δ.Σ. στις 3 Νοεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider