Νέα παράταση των πλειστηριασμών έως 31/12 εισηγούνται οι δικηγόροι

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα παράταση των πλειστηριασμών έως 31/12 εισηγούνται οι δικηγόροι
Εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε στις 30/10 για τους ευάλωτους οφειλέτες.

Την παράταση της αποχής δικηγόρων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών εισηγείται η Συντονιστική των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 30 Οκτωβρίου2021, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την αποχή των δικηγόρων μελών τους μέχρι τις 31/12/2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, με το πλαίσιο της από 30.9.2021 απόφασής της».

Η προτεινόμενη παράταση της αποχής δικηγόρων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών έρχεται καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμος ο Φορέας για την απόκτηση ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος. Για τον ίδιο λόγο, σε συνδυασμό δε και με την κρίση του Covid-19 και τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά - οι δικηγόροι είχαν αποφασίσει παρατεταμένη αποχή από πλειστηριασμούς για σχεδόν ένα χρόνο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δεν προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς μέχρι να συσταθεί και λειτουργήσει ο Φορέας Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου – κάτι που προβλέπεται σε περίπου ένα έτος από σήμερα -, έχουν οι ίδιες αναλάβει ατύπως τα καθήκοντα του Φορέα. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούν σε ρυθμίσεις των οφειλών των ευάλωτων δανειοληπτών, καλύπτοντας μέρος της μηνιαίας δόσης με το στεγαστικό επίδομα που λαμβάνει ο δανειολήπτης, επιδιώκοντας να διατηρήσουν το δάνειο πράσινο. Σε κάθε περίπτωση, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν δηλώσει ότι οι πλειστηριασμοί που διενεργούν στοχεύουν σε μεγάλους οφειλέτες με μεγάλη περιουσία και όχι σε φτωχά νοικοκυριά με μικρές κατοικίες που δεν έχουν πρακτικά καμία δυνατότητα αξιοποίησης από τους πιστωτές, αλλά αντιθέτως αντιβαίνουν στο κοινωνικό πρόσωπο που θέλουν να διέπει τη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κουρμούσης: Δεν αναμένονται περισσότεροι από 3.000-5.000 πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας το χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider