Σε δεινή θέση η ευρωπαϊκή βιομηχανία - Οι υψηλές τιμές καταστρέφουν τη ζήτηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε δεινή θέση η ευρωπαϊκή βιομηχανία - Οι υψηλές τιμές καταστρέφουν τη ζήτηση
Οι βιομηχανίες είτε έχουν αντισταθμίσει τις τιμές ρεκόρ της ενέργειας είτε αναγκάζουν τους πελάτες τους να καλύψουν υψηλότερο κόστος

Μεγάλες βιομηχανίες της Ευρώπης, όπως η BASF και η Yara International, έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να μετακυλύουν το υψηλό ενεργειακό κόστος στους πελάτες, αλλά αυτή η στρατηγική αν και βραχυπρόθεσμα περιφρουρεί τα κέρδη τους, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές πωλήσεις.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες έντασης ενέργειας της Ευρώπης είτε έχουν αντισταθμίσει τις τιμές ρεκόρ του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου είτε αναγκάζουν τους πελάτες τους να καλύψουν υψηλότερο κόστος. Παρ’ όλο που οι συνέπειες των υψηλών τιμών αναμένεται ότι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στα κέρδη του γ’ τριμήνου τα οποία αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, το ερώτημα είναι κατά πόσο οι αγοραστές χημικών προϊόντων, χαρτιού και μετάλλων είναι πλέον διατεθειμένοι να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών.

«Με δεδομένο το κύμα πληθωρισμού που περνά στον τελικό καταναλωτή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η καταστροφή της ζήτησης», δήλωσε ο Peter Clark, αναλυτής στην Societe Generale. Οι πωλήσεις μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμολογιακή πολιτική και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών το επόμενο έτος, όπως εκτιμά.

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις αυτόν τον μήνα, μια τάση που αναμένεται να ενταθεί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Η άνοδος των τιμών απειλεί να θέσει φρένο στην οικονομική ανάκαμψη αυξάνοντας το κόστος των επιχειρήσεων και τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και στέλνοντας τον πληθωρισμό σε υψηλά πολυετίας.

Οι ελιγμοί της διεθνούς βιομηχανίας

Η νορβηγική Yara International, η οποία παράγει συστατικά για λίπασμα και πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου την Τετάρτη, έχει μειώσει περίπου το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ορισμένοι πελάτες κάνουν ήδη «πίσω» στις παραγγελίες. Ένας νορβηγικός αγροτικός συνεταιρισμός σταμάτησε προσωρινά την πώληση ορυκτών λιπασμάτων στα μέλη του λόγω της αύξησης του κόστους.

«Οι διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από το περιθώριο μας στα λιπάσματα και προς το παρόν δεν είναι δυνατό να λάβουμε δεσμευτικές τιμές από τους προμηθευτές», δήλωσε ο συνεταιρισμός την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τη Yara για τις προμήθειες του επόμενου έτους.

Όπως και η Yara, η BASF, ο μεγαλύτερος παραγωγός χημικών προϊόντων στην Ευρώπη επίσης μείωσε την παραγωγή αμμωνίας στα τέλη του περασμένου μήνα. Η εγκατάσταση Ludwigshafen χρησιμοποιεί 6 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, η οποία ισοδυναμεί με την ενέργεια που περιέχεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι άλλες σειρές προϊόντων της εταιρείας - πετροχημικά και πολυαμίδια που χρησιμοποιούνται στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα επωφελούνται από την αύξηση των τιμών των χημικών.

«Το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι αρνητικό, αλλά δεν πρέπει να το εξετάζουμε μεμονωμένα», δήλωσε ο David Varga, αναλυτής της Bankhaus Metzler.

Ομοίως, η Saint-Gobain αναμένει ότι η ενεργειακή κρίση θα την επιβαρύνει με 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής δομικών υλικών, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα στις 28 Οκτωβρίου, θα το αντισταθμίσει χρεώνοντας περισσότερα για προϊόντα που περιλαμβάνουν γύψο, στέγες και μονωτικά υλικά ενώ εμμένει στους οικονομικούς στόχους ολόκληρου του έτους κάνοντας λόγο για μια "πολύ ισχυρή" αύξηση των λειτουργικών εσόδων.

Ενώ μεγάλες εισηγμένες εταιρείες όπως η BASF δείχνουν να είναι επαρκώς θωρακισμένες για να αποτρέψουν την ενεργειακή κρίση-εν μέρει επειδή έχουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας ή παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για ιδιοκατανάλωση-η οι συνέπειες φαίνεται ότι θα είναι πιο έντονες για μικρότερες, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η σουηδική εταιρεία κατασκευαστής χαρτιού Klippans Bruk AB θα κάνει περικοπές προσωπικού (σχεδόν το ένα τρίτο από τους 78 εργαζομένους στην εταιρεία) και θα μειώσει την παραγωγή, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος Olle Grundberg σε συνέντευξή του. Η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο της για τις απολύσεις, επειδή δεν μπόρεσε να μεταβιβάσει το αυξημένο κόστος ενέργειας στους πελάτες της.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider