Ασπίδα οι ρύποι για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους – Τι αλλάζει στη κατανομή των εσόδων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασπίδα οι ρύποι για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους – Τι αλλάζει στη κατανομή των εσόδων
Απαλείφεται από το ΥΠΕΝ το ελάχιστο ποσοστό των δικαιωμάτων CO2 που προορίζεται για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Τι προβλέπει η διάταξη

Την ευχέρεια να αξιοποιεί για δράσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους τον οικονομικό «χώρο» που κάθε φορά αφήνει το ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών για την ενεργειακή αποδοτικότητα, το οποίο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία απαλείφει το ελάχιστο ποσοστό των εσόδων από δικαιώματα ρύπων τα οποία κατά την περίοδο 2021-2030 θα καταλήγουν στον ΕΛΑΠΕ. Κάτι που σημαίνει πως, ανάλογα με τα πλεονάσματα που θα έχει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ κάθε χρόνο, θα μπορεί το υπουργείο να προσαρμόζει ανάλογα την κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα, διοχετεύοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Ποσά τα οποία θα αξιοποιούνται για παρεμβάσεις με σκοπό τη διατήρηση των ενεργειακών τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Στο 40% οι ρύποι για τον ΕΛΑΠΕ το 2021

Μάλιστα, το υπουργείο αναμένεται να αξιοποιήσει αυτή την ευχέρεια κατά την κατανομή των δικαιωμάτων ήδη από το 2021. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εκδοθεί άμεσα, το ποσοστό των δικαιωμάτων για τον ΕΛΑΠΕ θα περιορισθεί τελικά στο 40%, από 60% που προβλεπόταν αρχικά, ώστε μέσω του ΤΕΜ να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ ήταν το ποσοστό των δικαιωμάτων για τον ΕΛΑΠΕ να περιορισθεί στο 50%, από 60%. Ωστόσο, οι ανάγκες για τον διπλασιασμό της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με το ύψος του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού, έκαναν το υπουργείο να αποφασίσει να «εκτρέψει» στο ΤΕΜ ένα επιπλέον 10% από τα έσοδα των δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους, η επιδότηση στο ρεύμα αυξάνεται στα 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 3 λεπτά του ευρώ όταν είχε ανακοινωθεί το μέτρο. Η αρχική επιδότηση, των 3 λεπτών του ευρώ, θα ισχύσει μόνο για τον Σεπτέμβριο.

Η δυνατότητα για μεγαλύτερη «ένεση» από τα δικαιώματα ρύπων, για την κάλυψη της επιδότησης, προέρχεται από το γεγονός ότι το υψηλό πλεόνασμα που αναμένεται να έχει φέτος ο ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα με το πρόσφατο Δελτίο του Λογαριασμού, από τον ΔΑΠΕΕΠ που διαχειρίζεται τον Λογαριασμό, ο ΕΛΑΠΕ φέτος θα κλείσει με ένα θετικό ισοζύγιο 243,74 εκατ. ευρώ.

Μόνιμο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Ανάλογα υψηλά πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού, τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αξιοποιηθούν και πάλι για τη χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΜ μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Εξάλλου, αν και αφετηρία σύστασης του Ταμείου αποτέλεσε η συγκράτηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, σε μία συγκυρία εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών, ο μηχανισμός αυτός θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Έτσι, προορίζεται να χρηματοδοτήσει στην πορεία αρκετές ακόμη δράσεις, ώστε να διασφαλισθεί πως οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα για το σύνολο των καταναλωτών.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αγώνας για την ενεργειακή μετάβαση έχει κάποιο τίμημα, το οποίο πρέπει να φροντίσει η πολιτεία να μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής. Κατά συνέπεια, η νέα αυτή πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα επιτρέψει να σχεδιαστούν και να χρηματοδοτηθούν μέτρα για ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider