Ρεύμα: Από τα δικαιώματα ρύπων τα κονδύλια για την έξτρα επιδότηση – Πώς θα «ξεκλειδώσουν»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Από τα δικαιώματα ρύπων τα κονδύλια για την έξτρα επιδότηση – Πώς θα «ξεκλειδώσουν»
Μικρό ή καθόλου όφελος από την απορρόφηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας τουλάχιστον του 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, για τα νοικοκυριά που δεν είναι πελάτες της θυγατρικής της στη λιανική.

Με έμμεση οικονομική «ένεση» από έργα ΑΠΕ θα διπλασιασθεί η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ενισχύσει τα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν στο 50%, από 60% που προβλεπόταν, τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων για τον ΕΛΑΠΕ. Έτσι, αυτό το υπόλοιπο 10% των εσόδων θα αποτελέσει το έξτρα κονδύλι που θα καταλήξει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για την αύξηση της επιδότησης όλων των λογαριασμών χαμηλής τάσης.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εισροή στο ΤΕΜ ενός ποσού ύψους 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση στο ρεύμα, το οποίο στην πορεία διαμορφώθηκε στα 200 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν και οι καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου. Και τα ποσά αυτά θα προέλθουν από έσοδα από δικαιώματα ρύπων, στα οποία πλέον θα προστεθεί το κονδύλι που αφαιρείται από τον ΕΛΑΠΕ.

Χάρις στην ενίσχυση της χρηματοδότησης, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του έτους, η επιδότηση στο ρεύμα αυξάνεται στα 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 3 λεπτά του ευρώ όταν είχε ανακοινωθεί το μέτρο. Η αρχική επιδότηση, των 3 λεπτών του ευρώ, θα ισχύσει μόνο για τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, όπως είχε αναφέρει στην ανακοίνωση των μέτρων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, η τελική επιβάρυνση που θα «περάσει» στους καταναλωτές δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 ευρώ τον μήνα.

Επίσης, ειδικά για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η στήριξη θα είναι μεγαλύτερη, στα 8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κατά συνέπεια, για τους εν λόγω καταναλωτές, θα απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων.

Τα νομοθετικά βήματα

Για να «ξεκλειδώσουν» τα κονδύλια, απαιτείται μία σειρά νομοθετικών βημάτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκινώντας από νέα νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων, όπου θα καθορίζεται πως στον ΕΛΑΠΕ θα εισρεύσει ποσοστό τουλάχιστον 50%, από τουλάχιστον 60% που προβλέπεται στην ισχύουσα διάταξη.

Στη συνέχεια, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τα ακριβή ποσοστά των εσόδων από τα δικαιώματα για κάθε χρηματοδοτούμενο μέτρο ή λογαριασμό, όπως τον ΕΛΑΠΕ, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ή την αντιστάθμιση ρύπων για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Με αυτό τον τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των κονδυλίων της επιδότησης, τα οποία θα δοθούν στους προμηθευτές για την κάλυψη της απορρόφησης των αυξήσεων. Παράλληλα, θα εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου.

Τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ εκτιμάται σε πάνω από 130 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να μειωθούν τα έσοδα από δικαιώματα ρύπων που θα εισρεύσουν σε αυτόν. Σε περιόδους υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, ένα σημαντικό ποσοστό έργων ΑΠΕ «επιστρέφουν» χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό, αντί να επιδοτούνται από αυτόν, με συνέπεια να δημιουργούνται πλεονάσματα.

Τα έργα αυτά είναι μονάδες ΑΠΕ που έχουν κατακυρώσει πρόσφατα τιμή αποζημίωσης, με συνέπεια να αποζημιώνονται με αμοιβές που είναι αρκετά χαμηλότερες από τις χονδρεμπορικές τιμές, σε τέτοιες περιπτώσεις ανοδικών ράλι.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, επί τάπητος βρίσκεται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού, ώστε σε τέτοιες συγκυρίες να μεταφέρονται αυτόματα στο ΤΕΜ, για τη στήριξη των καταναλωτών, έσοδα από δικαιώματα ρύπων που λόγω πλεονασμάτων, δεν είναι απαραίτητα στον ΕΛΑΠΕ.

Επαφές ΔΕΠΑ Εμπορίας με τους προμηθευτές αερίου

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ Εμπορίας να απορροφήσει τουλάχιστον το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, σε προμηθευτές που είναι πελάτες της ώστε αυτή να «περάσουν» την έκπτωση στους καταναλωτές τους, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνουν οι πρώτες επαφές με τις εταιρείες προμήθειας, για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

Όπως είναι γνωστό, η απορρόφηση αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου που οι προμηθευτές θα παράσχουν μόνο στους οικιακούς πελάτες τους. Επομένως, θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για τον προσδιορισμό των αντίστοιχων ποσοτήτων καυσίμου, καθώς και πιστοποίησης της απόδοσης της έκπτωσης στους τελικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πάντως, το μέτρο ουσιαστικά «αγγίζει» μόνο τη θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη λιανική, τη Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, καθώς είναι η μόνη που προμηθεύεται καύσιμο στη χονδρεμπορική αποκλειστικά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επομένως, για τους πελάτες των υπόλοιπων εταιρειών λιανικής θα έχει από μικρό έως και καθόλου όφελος.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τις εταιρείες λιανικής που δεν προμηθεύονται καθόλου καύσιμο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με συνέπεια να μην επηρεάζονται από την πρωτοβουλία της εταιρείας. Ακόμη όμως και για τις εταιρείες λιανικής που καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών τους από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αγοράζοντας καύσιμο και από άλλους χονδρεμπόρους, η έκπτωση στο συνολικό «καλάθι» τους (από το οποίο προκύπτει το κόστος προμήθειας των πελατών τους) θα είναι πολύ μικρότερη από 15%. Επομένως, πολύ μικρότερη θα είναι και η ελάφρυνση της πελατειακής τους βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider