Το νέο «πακέτο» στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νέο «πακέτο» στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος
«Έρχεται» επίσης απορρόφηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας του 25% των ανατιμήσεων, από το κόστος προμήθειας των εταιρειών λιανικής φυσικού αερίου και της θυγατρικής της. Σχέδιο για αξιοποίηση εσόδων από δικαιώματα ρύπων και πλεονασμάτων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, για μόνιμο μηχανισμό προστασίας των καταναλωτών από μελλοντικά ξέφρενα ράλι.

«Απάντηση» στο συνεχιζόμενο ξέφρενο ράλι των διεθνών τιμών των ενεργειακών προϊόντων, το οποίο εκτινάσσει και το εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος, πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση με την ενίσχυση των κονδυλίων για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα θα εξειδικευθούν σήμερα το πρωί, με ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν την ενίσχυση του συνολικού «πακέτου» των κονδυλίων στα 500 εκατ. ευρώ, για την απορρόφηση των αυξήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο, και πετρέλαιο θέρμανσης.

Μάλιστα, πέρα από τα εν λόγω κονδύλια, στην περίπτωση του φυσικού αερίου, στη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνδράμει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς η εταιρεία πρόκειται να απορροφήσει το 25% των ανατιμήσεων, από το κόστος προμήθειας των εταιρειών λιανικής φυσικού αερίου οι οποίες είναι πελάτες της και της θυγατρικής της. Έτσι, οι εταιρείες λιανικής θα μπορέσουν να «περάσουν» την αντίστοιχη έκπτωση στους καταναλωτές τους.

Αυτόματος μηχανισμός στήριξης για το μέλλον

Πέρα πάντως από τα μέτρα άμεσης δράσης, στα σκαριά υπάρχει και σχέδιο «θωράκισης» των καταναλωτών και επιχειρήσεων από ανάλογες μελλοντικές εκτινάξεις του ενεργειακού κόστους, με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο μηχανισμός αυτός θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με κονδύλια τα οποία θα εισρέουν στο Ταμείο αξιοποιώντας έσοδα από δικαιώματα ρύπων και τα πλεονάσματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Η δυνατότητα αξιοποίησης των πλεονασμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα κινούνται σε υψηλά επίπεδα, τότε τα έργα ΑΠΕ που έχουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή του ΕΛΑΠΕ), θα «επιστρέφουν» χρήματα στον Ειδικό Λογαριασμό, αντί να επιδοτούνται από αυτόν. Αυτό ισχύει με τα έργα με συμβάσεις Feed in Premium, καθώς έχουν κατακυρώσει σχετικά χαμηλές «ταρίφες».

Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ΕΛΑΠΕ δημιουργεί πλεονάσματα, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα να μειωθούν τα απαιτούμενα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων. Επομένως, τα ποσά αυτά θα «περνούν» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (το οποίο επίσης διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ), ώστε να χρηματοδοτήσουν τον μηχανισμό στήριξης των καταναλωτών. Επομένως, ο μηχανισμός αυτός θα διαθέτει κονδύλια, για να «απορροφά» μέρος των αυξήσεων.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει σε πρώτη φάση το ρεύμα, με προοπτική αργότερα να επεκταθεί σε στα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα.

Ρεύμα και αέριο

Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης έκανε «πρεμιέρα» με την οριζόντια επιδότηση σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης. Αυτό που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα είναι η αύξηση της επιδότησης, μέσω της διάθεσης ακόμη περισσότερων κονδυλίων, καθώς στο μεταξύ οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 150 εκατ. ευρώ (που προβλέπονταν αρχικά), θα αυξηθούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ. Επομένως, η επιδότηση από 9 ευρώ που ήταν όταν εξαγγέλθηκε το μέτρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ανέλθει στο ύψος των 14 ευρώ.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η στήριξη των καταναλωτών θα γίνει μέσω του επιδόματος θέρμανσης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκρίθηκε η δημιουργία ενός αυτόνομου μηχανισμού ειδικά για το συγκεκριμένο καύσιμο. Αυτό, με στη σειρά του, σημαίνει πως το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενο συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και ότι η στήριξη δεν θα εφαρμοσθεί οριζόντια, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Το επίδομα θέρμανσης

Η ένταξη στο επίδομα θέρμανσης σημαίνει πως τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης δεν θα περνά αυτόματα στους καταναλωτές αερίου, όπως θα γίνει με το ρεύμα. Την ίδια στιγμή, αυξημένο θα είναι και το κονδύλι που προορίζεται για το πετρέλαιο θέρμανσης, προσεγγίζοντας τα 100 εκατ.

Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι το επίδομα να «φτάσει» και στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης, με διεύρυνση των υφιστάμενων εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σχεδιάζεται η αύξηση 20% - 30% των εισοδηματικών κριτηρίων χωρίς αλλαγές προς το παρόν στα περιουσιακά κριτήρια.

Τα νέα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθούν:

- Έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.

- Έως 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

- Έως 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider