Ελληνικές startups: Οι Βιοεπιστήμες τα αγαπημένα «παιδιά» των επενδυτών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικές startups: Οι Βιοεπιστήμες τα αγαπημένα «παιδιά» των επενδυτών
Τι μαρτυρούν τα στοιχεία του Elevate Greece για την χαρτογράφηση του εγχώριου νεοφυούς οικοσυστήματος.

Σε αγαπημένο «παιδί» των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των επενδυτών αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των Bιοεπιστημών, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Πύλης των startups, Elevate Greece, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρήστος Δήμας στο πλαίσιο του StartupNow Forum.

Για την ακρίβεια από τις 490 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί πλέον στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στο τομέα των Βιοεπιστημών (14,29%). Εκτός μάλιστα από τους εργαζόμενους που απασχολούν, οι οποίοι όπως είναι λογικό είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, ο τομέας έχει καταφέρει να προσελκύσει τα μεγαλύτερα με διαφορά ποσά χρηματοδότησης σε σχέση με τους λοιπούς τομείς δραστηριοποίησης των startups.

Οι Βιοεπιστήμες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χρηματοδοτήσεων ανά τομέα, με την χρηματοδότησή τους να ανέρχεται αθροιστικά σε 50 εκατ., την ώρα που Άλλοι τομείς δραστηριότητας και η Ανάλυση Δεδομένων που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης, έχουν σηκώσει αθροιστικά κεφάλαια ύψους 25 και 18 περίπου εκατ ευρώ.

χρηματοδοτήσεις elevate greece

Την πεντάδα των κλάδων με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις κλείνουν ο τομέας της Αγροδιατροφής και της Εκπαίδευσης, σηκώνοντας κοντά στα 15 εκατ. έκαστος και έπονται ο κλάδος της Διαφήμισης/Μάρκετινγκ, του Τουρισμού, των Μεταφορών, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και του Ανθρώπινου Δυναμικού με την χρηματοδότηση τους να κινείται κάτω από τα 10 εκατ.

Όσο για τις εφαρμογές εξειδίκευσης του κλάδου που κερδίζουν το ενδιαφέρον των ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων, ξεχωρίζουν το Λογισμικό και η Tεχνητή Nοημοσύνη και ακολουθούν οι Eφαρμογές, η Aνάλυση Δεδομένων, το Yπολογιστικό Nέφος, η Aπεικονιστική καθώς και οι Αισθητήρες και το Internet of Things (IoT).

βιοεπιστημες elevate greece

Η χαρτογράφηση των ελληνικών startups

Πέρα από τις προοπτικές του κλάδου των Bιοεπιστημών, το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας δείχνει να προχωρά με μεγάλα και σταθερά βήματα προς την ανάπτυξή του. Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων αριθμεί σε λιγότερο από έναν χρόνο 490 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τις 4.550 εργαζόμενους και εμφανίζουν κύκλο εργασιών ύψους 41,9 εκατ. ευρώ την πρώτη πανδημική χρονιά του 2020.

Η Αττική παραμένει το κέντρο προσέλκυσης της πλειοψηφίας των startups εταιρειών, με το 67% των 490 ελληνικών startups να εδράζονται στην περιοχή των Αθηνών. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με το ποσοστό των νεοσύστατων εταιρειών να φτάνει το 14,5% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η περιφέρεια της Κρήτης, η οποία φιλοξενεί το 6,4% των startups της χώρας, που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece.

startup map greece elevate greece

Η πεντάδα κλείνει με την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία εντοπίζεται το 3,8% των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στην οποία φιλοξενείται μόλις το 1,9 των ελληνικών εγγεγραμμένων στο Elevate Greece startups. Oι υπόλοιπες Περιφέρειες ωστόσο συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, με τα χαμηλότερα αυτών να εντοπίζονται στην περιφέρεια Ιονίων νήσων και Δυτικής Μακεδονίας (0,4% και 0,5% αντίστοιχα).

Όσο για τους τομείς δραστηριοποίησης, τις Βιοεπιστήμες που κυριαρχούν με ποσοστό 14,9% στην πρώτη θέση ακολουθεί ο κλάδος του Τουρισμού με ποσοστό 9,81%, του Περιβάλλοντος και Ενέργειας (8,32%), της Αγροδιατροφής (7,89%) και της Ανάλυσης Δεδομένων (6,18%). Η δεκάδα κλείνει με τους κλάδους της Διαφήμιση και του Μάρκετινγκ (6,18%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (4,69%), της Λιανικής Πώλησης (4,05%), των Κατασκευών (3,84%) και τέλος των Μεταφορών (2,99%).

elevate greece startup

Τέλος, σε επίπεδο απασχόλησης οι Βιοεπιστήμες αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της αγοράς των startups, εισφέροντας το 12,8% των εργαζομένων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ανάλυση Δεδομένων, κλάδος που απασχολεί το 8,31% των εργαζομένων σε startups του Elevate Greece και η Λιανική Πώληση που απασχολεί το 7,28% του συνόλου των εργαζομένων. Ποσοστό 6,73% του συνόλου των εργαζομένων των startups του Elevate Greece απασχολεί ο κλάδος του Τουρισμού και ακολουθεί ο κλάδος της Διαφήμισης και του Marketing που απασχολεί το 6,56% των εργαζομένων.

ergazomenoi elevate greece

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την ελληνική startup Lenses.io εξαγόρασε ο γερμανικός κολοσσός Celonis

Πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ σήκωσε η ελληνική startup Baresquare

Βιωσιμότητα: Τι ελέγχουν οι επενδυτές όταν επενδύουν σε startups

gazzetta
gazzetta reader insider insider