Attica Bank: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι σύμβουλοι για το ενδιαφέρον των επενδυτών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι σύμβουλοι για το ενδιαφέρον των επενδυτών
Attica Bank
Η ύπαρξη επενδυτικών υποψηφιοτήτων για την Αttica Bank δημιουργεί οπωσδήποτε ευφορία.

To ισχυρό ενδιαφέρον που φημολογείτο τις προηγούμενες ημέρες να υπάρχει για την Attica Bank και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, επιβεβαίωσε χθες το κλείσιμο του Virtual Data Room της Τράπεζας, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν την υποβολή 4 έως 6 δηλώσεων ενδιαφέροντος.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 επιβεβαιωμένες προσφορές, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει σήμερα όταν η Axia Ventures και η Euroxx που έχουν ρόλο συμβούλου για την ΑΜΚ της Attica Bank, θα συγκεντρώσουν όλες τις υποψηφιότητες για να τις παρουσιάσουν, μαζί με τις πρώτες αξιολογήσεις τους, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που θα συνεδριάσει για το λόγο αυτό στις 3 μετά το μεσημέρι. Γνώση των δηλώσεων ενδιαφέροντος θα λάβουν επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κυβέρνηση.

Η ύπαρξη επενδυτικών υποψηφιοτήτων για την Αttica Bank δημιουργεί οπωσδήποτε ευφορία. Αφενός, διότι η εξυγίανση της Τράπεζας θα μπορέσει να επιτευχθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και με τη δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων. Αφετέρου, διότι όσο μεγαλύτερο το επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο υψηλότερα μπορεί να ανέβει και ο πήχης για το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έχει εξαγγελθεί για ένας εύρος 120 – 240 εκατ. ευρώ.

Απομένει, ωστόσο, να αποσαφηνιστεί η ποιότητα των προσφορών που έχουν υποβληθεί στους συμβούλους. Ειδικότερα, καταρχάς αν πρόκειται για δηλώσεις ενδιαφέροντος με δεσμευτικό ή με μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Περαιτέρω, ποιοι είναι οι «αστερίσκοι» που συνοδεύουν την κάθε πρόταση ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, αν οι ενδιαφερόμενοι θέτουν ως όρο για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ τη διενέργεια due diligence στην Τράπεζα, ή αν ορίζουν ότι ζητούν πλειοψηφικό ποσοστό συγκεκριμένου ύψους π.χ. 70% με πιθανή σύμπραξη άλλου επενδυτή, ή αν θέτουν θέμα μάνατζμεντ στην Τράπεζα μετά την ΑΜΚ κ.λπ.

Οι διαφορετικές παράμετροι των προτάσεων θα πρέπει να εξεταστούν συγκριτικά από τους συμβούλους ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις από την Τράπεζα, την Κυβέρνηση και την ΤτΕ για το μέλλον της Attica Bank. Το ζητούμενο είναι να περιοριστεί στο μεγαλύτερο δυνατόν η συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο και η ΑΜΚ να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η εξέταση των προτάσεων και η λήψη των αποφάσεων θα απαιτήσει, πάντως, χρόνο που εκτείνεται πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την καταληκτική ημερομηνία που έχουν δώσει ο SSM και η ΤτΕ στην η Attica Bank για να τους φέρει τον επενδυτή και το τεκμηριωμένο πλάνο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την οποία η Τράπεζα θα καλύψει το κεφαλαιακό της έλλειμμα. Σημειώνεται ότι αυτό το έλλειμμα είναι γνωστό επακριβώς στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία το έχει γνωστοποιήσει και στον SSM.

Κατόπιν αυτού, θα πρέπει να αναμένεται παράταση της προθεσμίας της 30ής Σεπτεμβρίου με αποστολή αιτήματος των συμβούλων προς τον SSM. Η παράταση μπορεί να συνδυαστεί και με το γεγονός ότι στις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα μετατραπούν σε μετοχές τα warrants της Αttica Bank και άρα δεν θα γνωρίζουμε τη νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας και κυρίως, το μετοχικό ποσοστό του ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει η έναρξη της διαπραγμάτευσης στο ΧΑ των 16.541.878 warrants που προέκυψαν κατ΄ αντιστοιχία μετά το reverse split των μετοχών της Τράπεζας. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων θα πραγματοποιηθεί στην τιμή εξαγοράς κάθε τίτλου, δηλ. 9,18 ευρώ ανά τίτλο, όπως έχει προσαρμοσθεί. Η διαπραγμάτευση των τίτλων θα διαρκέσει για δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της διαπραγμάτευσής τους. Στη συνέχεια οι τίτλοι μετατρέπονται αυτοδικαίως σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας με αναλογία ενός τίτλου σε μία μετοχή.

Με βάση τα παραπάνω, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank είναι λογικό να πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: 4 – 6 οι προσφορές από ενδιαφερόμενους για την ΑΜΚ

Attica Bank: Τι θα ισχύσει για τα warrants με ορίζοντα την 30ή Σεπτεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider