ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η απόφαση του Εφετείου επόμενος «σταθμός» για τα χρέη της ELFE

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η απόφαση του Εφετείου επόμενος «σταθμός» για τα χρέη της ELFE
Συνεκδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εφέσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας – Υπό εξέταση εναλλακτικές ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ανεξάρτητα με τη δικαστική εκκρεμότητα

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Εφετείο Αθηνών η συνεκδίκαση των εφέσεων που έχουν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας προς την εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου, με το δικαστήριο να δίνει και στις δύο πλευρές προθεσμία έως σήμερα, Τρίτη, για την κατάθεση συμπληρωματικών εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διένεξη εξελίσσεται παράλληλα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με συνέπεια να «αγγίζει» τον διαγωνισμό, κατ΄ αρχάς λόγω του ύψους των οφειλών (120 εκατ. ευρώ). Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώνονταν εν μέρει οι αιτιάσεις της ELFE περί καταχρηστικού τρόπου τιμολόγησής της από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Η έφεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στρέφεται κατά της εν λόγω απόφασης, η οποία αν δεν ανατραπεί, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να υπάρξουν ενδεχομένως ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους πελάτες της εταιρείας, οι οποίοι κοστολογούνταν με την ίδια «φόρμουλα». Επομένως, όσο δεν παραμένει ανοικτή η δικαστική διένεξη ναρκοθετείται η ιδιωτικοποίηση, καθώς οι απαιτήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να αγγίξουν στο σύνολό τους τις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, λόγω αυτής της εκκρεμότητας, ο διαγωνισμός έχει «παγώσει» έως τουλάχιστον και το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως επισημαίνεται και στην πρόσφατη 11η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν.

Λύσεις για «ξεπάγωμα» της ιδιωτικοποίησης

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η συνεκδίκαση των αγωγών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες (πιθανότατα έως τις αρχές της επόμενης χρονιάς) για να εκδοθεί και να καθαρογραφεί η απόφαση του Εφετείου. Ακόμη και τότε όμως, η διένεξη μπορεί κάλλιστα να μην φτάσει στο τέλος της, καθώς οποιοσδήποτε από τους δύο διάδικους θα μπορούσε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι βρίσκεται μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις για να «ξεπαγώσει» η ιδιωτικοποίηση, ξεκινώντας από την εισαγωγή μίας «δικλείδας ασφαλείας» ώστε οι πωλητές να αναλάβουν τις τυχόν επιβαρύνσεις που θα προκύψουν, στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Μία λύση που εξετάζεται είναι η αυτόνομη ιδιωτικοποίηση της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας που δραστηριοποιείται στη λιανική φυσικού αερίου και ρεύματος, για την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον λόγω του περίπου 0,5 εκατ. πελατών που διαθέτει, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ένα μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι πως με αυτό τον τρόπο θα απομειωθεί αισθητά η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας και των asset που θα απομείνουν. Έτσι, μία εναλλακτική φόρμουλα που βρίσκεται υπό μελέτη είναι η διάθεση ενός «πακέτου» μετοχών της εταιρείας μέσω του Χρηματιστηρίου.

Τι υποστηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην έφεσή της για την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αντικρούει το σκεπτικό της καταχρηστικής τιμολόγησης, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά μετακύλιε στην ELFE (και τους υπόλοιπους πελάτες της) τον τρόπο με τον οποίο τη συγκεκριμένη περίοδο τιμολογείτο και η ίδια από τον διεθνή προμηθευτή της, δηλαδή τη ρωσική Gasprom, που επέβαλε χρεώσεις επίσης με βάση τη ρήτρα πετρελαίου (oil index).

Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, με την εν λόγω φόρμουλα κοστολογούνταν αρκετές βιομηχανίες σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη από τις αντίστοιχες εταιρείες εμπορίας.

Αυτό σημαίνει ότι η κοστολόγηση των πελατών της ΔΕΠΑ δεν θα μπορούσε να βασίζεται σε τιμές hub, όπως αξίωνε η λιπασματοβιομηχανία Καβάλας και αποδέχθηκε εν μέρει το Πρωτοδικείο, ως αιτία οικονομικής ζημίας της ELFE. Κάτι που θα γινόταν μόνον αν η Ελλάδα διέθετε spot αγορά, όπως συμβαίνει στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες χρησιμοποιείται η φόρμουλα κοστολόγησης με τιμές hub.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider