ΔΕΠΑ: Εκδίκαση της έφεσης κατά της απόφασης που μειώνει τις οφειλές της ELFE

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ: Εκδίκαση της έφεσης κατά της απόφασης που μειώνει τις οφειλές της ELFE

Την αρχή του τέλους της πολύχρονης δικαστικής διαμάχης της ΔΕΠΑ με την ELFE (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) είναι πιθανό να σηματοδοτήσει η σημερινή ημέρα, η οποία έχει οριστεί ως δικάσιμος για την έφεση που έχει ασκήσει η ΔΕΠΑ κατά της πρωτόδικης απόφασης που επιδίκαζε ένα ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση υπέρ της βιομηχανίας λιπασμάτων στην Καβάλα.

Με την απόφαση, η οποία εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2019, το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε εν μέρει τις θέσεις της ELFE περί καταχρηστικού τρόπου τιμολόγησής της από τη ΔΕΠΑ κατά την περίοδο 2010-2015 για τις ποσότητες αερίου που προμηθευόταν, καθώς η εν λόγω φόρμουλα βασιζόταν στη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου (oil index). Έτσι, συνεκδικάζοντας την αγωγή της ΔΕΠΑ για τις οφειλές της βιομηχανίας λιπασμάτων, απομείωσε το σχετικό χρέος στα 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Στην έφεσή της, η ΔΕΠΑ αντικρούει το σκεπτικό της επιβολής αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά μετακύλιε στην ELFE (και τους υπόλοιπους πελάτες της ) τον τρόπο με τον οποίο τη συγκεκριμένη περίοδο τιμολογείτο και η ίδια από τον διεθνή προμηθευτή της, δηλαδή τη ρωσική Gasprom, που επέβαλε χρεώσεις επίσης με βάση τη ρήτρα πετρελαίου. Για τον ίδιο λόγο, μάλιστα, με την εν λόγω φόρμουλα κοστολογούνταν αρκετές βιομηχανίες σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη από τις αντίστοιχες εταιρείες εμπορίας.

Αυτό σημαίνει ότι η κοστολόγηση των πελατών της ΔΕΠΑ δεν θα μπορούσε να βασίζεται σε τιμές hub, όπως αξίωνε η λιπασματοβιομηχανία Καβάλας και αποδέχθηκε εν μέρει το Πρωτοδικείο, ως αιτία οικονομικής ζημίας της ELFE. Κάτι που θα γινόταν μόνον αν η Ελλάδα διέθετε spot αγορά, όπως συμβαίνει στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες χρησιμοποιείται η φόρμουλα κοστολόγησης με τιμές hub.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι δεν αποκλείεται να μην συζητηθεί σήμερα η έφεση, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητήσει αναβολή η λιπασματοβιομηχανία. Επίσης, έφεση κατά της απόφασης έχει ασκήσει και η ELFE, για τα χρέη που της επιδικάστηκαν έναντι της ΔΕΠΑ, η οποία είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο. Επομένως, είναι ορατό το ενδεχόμενο το Εφετείο να αποφασίσει να συνεκδικάσει τις δύο εφέσεις τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την οριστικοποίηση των χρεών της ELFE, η δικαστική διένεξη «αγγίζει» και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταφέρει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο. Μάλιστα, το μεγαλύτερο «αγκάθι» δεν αφορά τόσο την οικονομική επιβάρυνση που θα σήμαινε μια τελεσίδικη δικαίωση της λιπασματοβιομηχανίας Καβάλας, καθώς θα μπορούσε στη διαδικασία να υπάρξει κάποια σχετική αίρεση, για την αναπροσαρμογή του τιμήματος από τον προτιμητέο επενδυτή.

Αντίθετα, στην περίπτωση που η έκβαση είναι αρνητική για τη ΔΕΠΑ, κομβικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να υπάρξουν ενδεχομένως ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους πελάτες της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, οι οποίοι κοστολογούνταν και αυτοί με ρήτρα πετρελαίου. Διεκδικήσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να αγγίξουν στο σύνολό τους τις αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, οι υποψήφιοι προμηθευτές δεν μπορούν να προϋπολογίσουν στις προσφορές τους τις οικονομικές επιπτώσεις στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην περίπτωση που γινόταν πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο. Έτσι, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εταιρεία δεν πρόκειται να γίνει πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση με την ELFE.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider