Πότε θα είναι έτοιμο το master plan για την αναμόρφωση του ΟΑΚΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε θα είναι έτοιμο το master plan για την αναμόρφωση του ΟΑΚΑ
Έως το τέλος του έτους αναμένονται οι οικονομικές μελέτες για το project ανάπλασης ύψους 43,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της Κομισιόν. Τι περιλαμβάνει.

Προς τα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι οικονομικές μελέτες και οι μελέτες σκοπιμότητας ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του πλάνου ανάπλασης του ΟΑΚΑ, ώστε ο αθλητικός αυτός χώρος να μετατραπεί και σε έναν πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους υπολοίπους πολίτες και επισκέπτες. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν όπως αρχικά, ως «κεντρική ιδέα», αναφέρεται ότι οι αρχές προχώρησαν με το γενικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ), ενώ θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες για να διασφαλιστεί ότι το τα σχέδια εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του επενδυτικού πλάνου.

Ειδικότερα, ως προς την τρέχουσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι αρχές συνέχισαν την ανάπτυξη του γενικού σχεδίου, που είναι κοντά στην οριστικοποίησή του. Οι λεπτομέρειες για το μέλλον της εγκατάστασης θα επεξεργαστούν ως μέρος των επόμενων διαδικασιών. Με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, οι αρχές προετοιμάζουν τη μελέτη σκοπιμότητας και την οικονομική μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, ώστε να διασφαλιστεί οικονομική βιωσιμότητα του πλάνου, που είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμα ενός υψηλής ποιότητας αστικό πόλου για το ελληνικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι το master plan για την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ περιλαμβάνει έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αποκατάστασης και συντήρησης καθώς και δημιουργίας χώρων πρασίνου, διαδρόμων για ποδήλατα, δρομείς και περιπατητές αλλά και εμπορικών χώρων καθώς και ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, περιλαμβάνει Για τα έργα έχουν εξασφαλιστεί 43,5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0. Όπως είχε αναφέρει το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του master plan, με τις παρεμβάσεις αυτές θα κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια έως και άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το master plan αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωσή του το project θα προσελκύει 40.000 επισκέπτες ημερησίως. Πέραν του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του αθλητικού κέντρου του Αμαρουσίου που εκτείνεται σε 1.000 στρέμματα προβλέπονται σημαντικές αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με αντικατάσταση υλικών με φιλικότερα περιβαλλοντικά, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με αύξηση από 20% έως 30% και νέες φυτεύσεις, ανάπλαση των ανοικτών χώρων, δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής.

Τι περιλαμβάνει το master plan

· Ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού σταδίου, με μείωση κόστους λειτουργίας του περισσότερο από 30%.

· Συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο έχει υποστεί σημαντική διάβρωση (δεν έχει συντηρηθεί από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004).

· Συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγρού Στίβου με μείωση του κόστους λειτουργίας του κατά 50%.

· Δημιουργία Κέντρου αποκατάστασης – αποθεραπείας και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας και θεραπείας.

· Ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Ποδηλατοδρομίου. Μερική μετατροπή και ανάδειξή του σε σύγχρονο χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και συμπληρωματικών δράσεων (επίκεντρο εκπαιδευτικών, συνεδριακών και εκθεσιακών δραστηριοτήτων).

· Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με:

-Αντικατάσταση υλικών με φιλικά προς το περιβάλλον (φωτοαπορρόφησης, ενεργειακής εξοικονόμηση κλπ).

-Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (αύξηση έως 30% με νέες φυτεύσεις)

-Ανάπλαση ανοιχτών χώρων.

-Δημιουργία νέων διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής για περιπατητές, ποδηλάτες και δρομείς.

-Ενίσχυση περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

-Δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης.

-Δημιουργία συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων, χώρων γραφείων και χώρου ξενοδοχείου για την εξυπηρέτηση των αναγκών και επισκεπτών του ΟΑΚΑ.

Διαρκής σκοπός των παρεμβάσεών είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α., το κόστος του οποίου είναι περισσότερο από 4 εκ. € ετησίως, δηλαδή πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του, ή, με άλλα λόγια, περίπου 11.000€ ημερησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Α. Πατέλης: Η μεγάλη παρέμβαση στο ΟΑΚΑ εντάσσεται στο «Ελλάδα 2.0»

Μητσοτάκης: Παρουσίαση του master plan για το ΟΑΚΑ - : Ιδιωτικά κεφαλαία 100 εκατ. ευρώ - 1.000 θέσεις εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider