Gucci, Dyson και υψηλές αποδόσεις - Αυτά δελέασαν τους επενδυτές της Evergrande

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Gucci, Dyson και υψηλές αποδόσεις - Αυτά δελέασαν τους επενδυτές της Evergrande
Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι από τους επενδυτές της εταιρείας διαμαρτύρονται μπροστά από τα γραφεία της Evergrande, αρνούμενοι να δεχτούν το πλάνο της εταιρείας να τους... πληρώσει με εκπτώσεις σε διαμερίσματα.

Δελεασμένοι από την υπόσχεση αποδόσεων που πλησίαζαν το 12%, από δώρα όπως καθαριστές αέρα Dyson και τσάντες Gucci, καθώς και από ην «εγγύηση» που είχε το όνομα της εταιρείας ως ο «κατασκευαστής ακινήτων με τις περισσότερες πωλήσεις» στην Κίνα, δεκάδες χιλιάδες επενδυτές πείστηκαν και αγόρασαν προϊόντα διαχείρισης πλούτου μέσω της China Evergrande Group.

Τώρα, πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να μην πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν, καθώς η Evergrande έχει σταματήσει να πληρώνει κάποιους επενδυτές της και «έχασε» την προθεσμία πληρωμών προς δύο τράπεζες την Δευτέρα, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι από τους επενδυτές διαμαρτύρονται μπροστά από τα γραφεία της Evergrande, αρνούμενοι να δεχτούν το πλάνο της εταιρείας να τους πληρώσει με εκπτώσεις σε διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα και μονάδες parking, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται το Σάββατο.

«Αγόρασα από την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, όταν είδα τη διαφήμιση της σε ένα ασανσέρ και επειδή εμπιστευόμουν την Evergrande αφού ήταν μια εταιρεία στο Fortune 500» δήλωσε σχετικά ένας ιδιοκτήτης ακινήτου. «Είναι ανήθικο από την Evegrande να μην μου δώσει τα λεφτά μου πίσω» δήλωσε ο επενδυτής που είχε διαθέσει σχεδόν 100.500 δολάρια, στα προϊόντα διαχείρισης πλούτου (WMPs) της Evergrande, πέρυσι, με επιτόκιο πάνω από 7%.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, καθώς και ιδιοκτήτες κατοικιών αγόρασαν WMPs τα οποία συγκέντρωσαν κεφάλαια άνω των 15,4 δισ. δολαρίων, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σχεδόν 6,18 δισ. δολάρια από αυτές τις επενδύσεις είναι σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με ανώνυμο σχόλιο. Με περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε χρέη, η κρίση ρευστότητας της Evergrande κλυδώνισε την παγκόσμια αγορά αυτή την εβδομάδα. Η εταιρεία έχει «υποσχεθεί» να αποπληρώσει τους επενδυτές των WMP.

Το δέλεαρ των δώρων

Η Evergrande Wealth ξεκίνησε να πουλάει τα WMPs στους ενδιαφερόμενους το 2019, όταν μία σειρά ρυθμιστικών μέτρων οδήγησαν στην κατάρρευση του P2P δανειακού κλάδου, δήλωσε χαρακτηριστικά εργαζόμενος της εταιρείας που είχε αγοράσει προϊόντα WMPs.

Όπως αναφέρεται, για την προσέλκυση των επενδυτών, οι πωλητές πρόσφεραν δώρα όπως συσκευές Dyson και τσάντες Gucci, σε κάθε άτομο που αγόρασε WMPs άνω των 460 χιλ. δολαρίων (3 εκατ. γουάν), κατά τη διάρκεια μιας προωθητικής ενέργειας τα Χριστούγεννα του 2020.

Μάλιστα, το διαφημιστικό φυλλάδιο ανέφερε πως τα WMPs προωθούνταν ως προϊόντα σταθερού εισοδήματος κατάλληλα για «συντηρητικούς επενδυτές που αναζητούν σταθερά οφέλη».

Παράλληλα, η Evergrande συνήθως προσέφερε επιπρόσθετη απόδοση έως και 1,8% και ορισμένους επενδυτές, η οποία θα μπορούσε να «ανεβάσει» τα οφέλη πάνω από το 11%, σε μια 12μηνη επένδυση.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Η μεγάλη δοκιμασία για την Evergrande έρχεται στις 23 Σεπτεμβρίου, οπότε ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων καλείται να πληρώσει τους τόκους ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων για ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο του 2022 και επιπλέον 47,5 εκατ. δολάρια στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογα λήξης Μαρτίου του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Evergrande είπε ξεκάθαρα ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο «τυφώνας» Evergrande απειλεί να σαρώσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

Evergrande: Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών «βύθισε» την μετοχή της σε χαμηλά 11 ετών

Η Evergrande βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας - Γιατί αυτό είναι σημαντικό;

gazzetta
gazzetta reader insider insider