Στο προσκήνιο ξανά το ΤΧΣ λόγω Attica Bank και ζυμώσεων για τον νέο νόμο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο προσκήνιο ξανά το ΤΧΣ λόγω Attica Bank και ζυμώσεων για τον νέο νόμο
Η βασική δομή του νομοσχεδίου έχει συζητηθεί σε βάθος με τους Θεσμούς από τον απερχόμενο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό και απομένει η τελική διαπραγμάτευση, ώστε ο νόμος να ψηφιστεί τον Οκτώβριο.

Εξελίξεις με άμεσο ενδιαφερόμενο το ΤΧΣ, δρομολογούνται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, με αφορμή τις εξελίξεις στην Attica Bank, αλλά και τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τον νέο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ενόψει των εξελίξεων αυτών, χθες συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, επρόκειτο για την πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση μετά τον Μάρτιο του 2020, με τα τρία ξένα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, Paul Bodart, Christof Gabriel Maetze και Marco Mazzucchelli να βρίσκονται στην Αθήνα για το σκοπό αυτό από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank προδιαγράφουν ότι το ΤΧΣ θα βρεθεί άμεσα με μετοχές της Attica Bank, καθώς σε αυτό θα καταλήξουν τα 992,5 εκατ. warrants που δεν πρόκειται να ασκηθούν, όπως διαφαίνεται, από τους υφιστάμενους μετόχους, αλλά ούτε και από τρίτους επενδυτές. Η ημερομηνία για την ενάσκηση των warrants που εξέδωσε η Τράπεζα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και την είσπραξη περίπου 152 εκατ. ευρώ, λήγει αύριο. Αύριο συγκαλείται επίσης η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank για να εγκρίνει τους όρους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχει εξαγγείλει η Διοίκηση της Τράπεζας. Η αύξηση κεφαλαίου έχει προσδιοριστεί στο εύρος των 120 – 240 εκατ. ευρώ και θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Με τις εξελίξεις για την ΑΜΚ στην Attica Bank θα συμπέσουν και οι τελικές διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τον νέο ρόλο που θα αναλάβει εφεξής το ΤΧΣ και θα αποτυπωθούν στον νόμο που θα ψηφίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Η βασική δομή του νομοσχεδίου έχει συζητηθεί σε βάθος με τους Θεσμούς από τον απερχόμενο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό και απομένει η τελική διαπραγμάτευση ώστε ο νόμος να ψηφιστεί τον Οκτώβριο.

Πηγές από το ΤΧΣ αναφέρουν στο insider.gr ότι ο χρόνος ζωής του Ταμείου θα παραταθεί για μια πενταετία μετά το 2022 και αυτό θα μετατραπεί σε επενδυτικό ταμείο με ευρύτερες δυνατότητες επενδύσεων στις ελληνικές τράπεζες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να δοθεί και δυνατότητα ανανέωσης του χρόνου ζωής του Ταμείου και πριν την παρέλευση της πενταετούς παράτασης, ακόμα και το ΤΧΣ να παραμείνει εσαεί ως επενδυτικός οργανισμός στις τράπεζες.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται ως προοπτική από τους Θεσμούς, ενώ αντιβαίνουν και με την κατάργηση της θέσης αρμόδιου Υφυπουργού για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία αιτιολογείται ως λήξη συναγερμού για τις τράπεζες. Στη βάση αυτή, δεν υφίσταται και ανάγκη «επιτηρητή» των τραπεζών υπό την έννοια του «φύλακα» της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως ήταν μέχρι σήμερα ο ρόλος του ΤΧΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Θεσμοί δεν έχουν αλλάξει θέση ως προς την ανάγκη αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία έχουν ζητήσει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο παράτασης μετά το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, οι ζυμώσεις με πρωταγωνιστή το ΤΧΣ θα είναι έντονες το προσεχές διάστημα, καθώς στο σκηνικό θα μπουν και οι εξελίξεις στην Attica Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider