Ρεύμα: Απορρόφηση του 80% των αυξήσεων σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Απορρόφηση του 80% των αυξήσεων σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
Τα κονδύλια για την επιδότηση, η οποία θα καλύψει σε πρώτη φάση έως και τον Δεκέμβριο, θα προέλθουν από τα δικαιώματα ρύπων

Από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων CO2 θα προέλθουν τα κονδύλια για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, όπως είχε γράψει το Insider.gr, με σκοπό να απορροφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων από το ράλι των χονδρεμπορικών τιμών. Σύμφωνα με τη χθεσινή εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού στην ομιλία του στη ΔΕΘ, το μέτρο θα εφαρμοσθεί «οριζόντια» σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις χαμηλής τάσης.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα κονδύλια θα συσταθεί το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, ώστε με την κρατική ενίσχυση να καλυφθεί τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων. Η επιδότηση θα αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, το μέτρο θα καλύψει το σύνολο σχεδόν της μέσης κατανάλωσης ενός τυπικού νοικοκυριού, η οποία κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί για τρεις μήνες (από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο). Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο η εφαρμογή του να παραταθεί και εντός του 2022 αν χρειαστεί, δηλαδή αν έως τότε δεν έχουν αποκλιμακωθεί οι χονδρεμπορικές τιμές.

Η σχετική έκπτωση θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το γεγονός ότι η επιδότηση αφορά το σύνολο των καταναλωτών σημαίνει πως καλύπτει τους πελάτες και των ιδιωτών παρόχων.

Όπως είχε γράψει το Insider.gr, τη δυνατότητα για αξιοποίηση των εσόδων από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων έδωσε το γεγονός ότι, όπως εκτιμάται, η άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων μειώνει τις απαιτήσεις των ποσών που χρειάζεται να εισρεύσουν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τον οποίο αποζημιώνονται οι επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κάλυψη όλων των καταναλωτών

Έτσι, δεν αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 60% για το 2021 το μερίδιο των εσόδων από τις δημοπρασίες που θα «οδεύσουν» στον ΕΛΑΠΕ. Κάτι που σημαίνει πως αφαιρώντας τα υπόλοιπα κόστη που καλύπτονται από τα έσοδα, θα απέμενε ένα σημαντικό κονδύλι.

Από την άλλη πλευρά, η ορίζοντια εφαρμογή του μέτρου σημαίνει πως τελικά δεν προκρίθηκαν οι σκέψεις για μεγαλύτερη ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, δηλαδή των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση εξεταζόταν η διεύρυνση των δικαιούχων του ΚΟΤ.

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ πρόκειται να προχωρήσει στην απορρόφηση ενός επιπλέον ποσοστού των αυξήσεων. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο συνδυασμός των δύο παρεμβάσεων σημαίνει ότι για τους οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες, όσο δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ τον μήνα. «Εάν δεν συνέβαινε αυτό, εάν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή κρατική παρέμβαση, οι καταναλωτές αυτοί θα χρεώνονταν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider