Σε άνοδο η αγορά της μπύρας το φετινό καλοκαίρι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε άνοδο η αγορά της μπύρας το φετινό καλοκαίρι
Πώς τα περιοριστικά μέτρα θα επηρεάσουν το σύνολο του έτους.

Στην αύξηση του τουρισμού και την επαναλειτουργία της εστίασης «πόνταρε» η αγορά της μπύρας πριν από την έναρξη του καλοκαιριού προκειμένου να καλύψει μέρος των απωλειών, της τάξεως του 25% που είχε εμφανίσει το 2020 λόγω της πανδημίας. Άλλωστε οι απώλειες περίπου 100 εκατ. ευρώ του περασμένου έτους σε σχέση με το 2019 είχαν αποδοθεί κυρίως στον μειωμένο αριθμό τουριστών το περσινό καλοκαίρι αλλά και στην κλειστή εστίαση για πολλούς μήνες.

Τα πρώτα μηνύματα μετά τον Μάιο ήταν ενθαρρυντικά, ενώ παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πλέον ότι οι πωλήσεις της μπύρας εμφανίζουν διψήφιο αριθμό ανάπτυξης σε σχέση με πέρσι. Eνδεικτικά είναι και τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2021 του Ομίλου Carlsberg, που στη χώρα μας έχει παρουσία μέσω της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα όπως η Ιταλία η Κροατία και η Σερβία, κατέγραψαν διψήφιο ποσοστό αύξησης του όγκου πωλήσεων, ενώ βελτίωση παρουσίασαν και τα έσοδα ανά εκατόλιτρο κυρίως λόγω της καλής πορείας του δεύτερου τριμήνου.

Οι πωλήσεις στον κλάδο πάντως αν και βελτιωμένες σε σύγκριση με πέρσι, απέχουν από τα προ πανδημίας επίπεδα. Άλλωστε όπως επεσήμαιναν από την αρχή του έτους στελέχη των μεγάλων εταιρειών, η «επιστροφή» στην κατανάλωση του 2019 δεν θα έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα. H κατανάλωση εντός σπιτιού κατά τις περιόδους των lockdown προκάλεσε μεν αύξηση των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο η άνοδος αυτή δεν ήταν δυνατό να αναπληρώσει τις απώλειες από το κανάλι της επιτόπιας κατανάλωσης (μπαρ, εστιατόρια, καφέ) όπου καταναλώνεται τουλάχιστον το 62% του συνόλου των αλκοολούχων ποτών.

Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 10% έως και 15%. Άλλωστε τα δεδομένα λόγω της εξέλιξης της πανδημίας αλλάζουν διαρκώς ενώ ήδη τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην εστίαση για τους επόμενους μήνες δημιουργούν γενικά συγκρατημένες προσδοκίες.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση κατά 3,44% το 2020 καθώς διαμορφώθηκε σε 411,38 εκατ. λίτρα έναντι 397,69 εκατ. το 2019. Την ίδια περίοδο η συνολική παραγωγή στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 8%. Παράλληλα στη χώρα μας το περασμένο έτος, αυξήθηκαν και οι εξαγωγές, καθώς διαμορφώθηκαν σε 62,35 εκατ. λίτρα έναντι 46,94 εκατ. το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H «μάχη» της μπύρας: Οι απώλειες της πανδημίας και τα θετικά μηνύματα για ανάκαμψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider