Διεθνή
04-08-2021 | 09:42

Toyota Motor: Κέρδη ρεκόρ στο τρίμηνο -Προειδοποιεί για ημιαγωγούς και κρούσματα

Newsroom
Μοιράσου το
Toyota Motor: Κέρδη ρεκόρ στο τρίμηνο -Προειδοποιεί για ημιαγωγούς και κρούσματα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Λειτουργικά κέρδη ρεκόρ κατέγραψε η Toyota Motor στο τρίμηνο καθώς οι πληγείσες από την πανδημία πωλήσεις ανέκαμψαν. Ωστόσο, η εταιρεία δεν προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων για το σύνολο του οικονομικού έτους, επικαλούμενη την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο βάσει πωλήσεων διατήρησε την πρόβλεψη του Μαΐου για λειτουργικά κέρδη 2,5 τρισ. γεν (22,93 δισ. δολ.) στο σύνολο της χήρησης, απογοητεύοντας κάποιους επενδυτές. 

«Στο πρώτο τρίμηνο, είδαμε τα αποτελέσματα των ενεργειών βελτίωσης παρά το αντίξοο επιχειρηματικό περιβάλλον», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. «Θα συνεχίσουμε αυτές τις ενέργειες στο μέλλον, ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμη απρόβλεπτη εξαιτίας της επέκτασης του κορονοϊού στις αναδυόμενες αγορές, την έλλειψη ημιαγωγών και τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές πρώτων υλών».

Τα λειτουργικά κέρδη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν στα 997,49 δισ. γεν (9,15 δισ. δολάρια) για τους τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για κέρδη 752 δισ. γεν. Τα κέρδη του τριμήνου έλαβαν ώθηση και από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η εταιρεία διατήρησε την πρόβλεψή της για πωλήσεις 8,7 εκατομμυρίων οχημάτων την τρέχουσα χρήση, από 7,65 εκατομμύρια οχήματα πέρυσι. Οι πωλήσεις ανέκαμψαν στο τρίμηνο φτάνοντας κοντά στα επίπεδα του 2019 ενώ το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων συνέχισε να ανεβαίνει.

 Η Toyota συσσωρεύει ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται στα πάντα, από τη συντήρηση της μηχανής έως την ασφάλεια του αυτοκινήτων και τα συστήματα ψυχαγωγίας, εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης που έχει πλήξει τα επίπεδα παραγωγής ανταγωνιστών όπως η Hyundai Motor και η Ford Motor.

Η BMW και η Stellantis έγιναν χθες οι τελευταίες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες που προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που έχει ταλαιπωρήσει τη βιομηχανία φέτος θα συνεχιστεί το 2021 και μετά, πλήττονας παραγωγή και πωλήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.