Ο κρίσιμος Αύγουστος της εστίασης: Οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κρίσιμος Αύγουστος της εστίασης: Οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»
Προσδοκίες για αυξημένη τουριστική κίνηση και προβληματισμός για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στον κλάδο της εστίασης. Συνολικά 9.884 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ

Στην τουριστική κίνηση του Αυγούστου που θα τονώσει τον τζίρο τους «ποντάρουν» οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το περσινό σενάριο με περιοριστικά μέτρα σε δημοφιλείς προορισμούς τις μέρες του Δεκαπεντάγουστου.

Η τουριστική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, ωστόσο ήδη αρκετά νησιά βρίσκονται επιδημιολογικά ήδη στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών αντίστοιχων με εκείνους που επιβλήθηκαν πρόσφατα στη Μύκονο, και μάλιστα εν μέσω μίας πολύ σημαντικής περιόδου για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από την πορεία του. Άλλωστε αυτή τη στιγμή, με 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και να κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα με λουκέτο, το φετινό καλοκαίρι αποτελεί την ευκαιρία να πάρουν μία ανάσα ρευστότητας ενόψει και του απρόβλεπτου χειμώνα που θα ακολουθήσει.

Ένας χειμώνας που ήδη προβληματίζει τους επιχειρηματίες σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τους σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών. Οι περιορισμοί που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, όσο οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές δεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο σύνολο του κλάδου αλλά κυρίως στις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους. Από το φθινόπωρο ωστόσο που οι πελάτες θα αρχίσουν να επιλέγουν και τους εσωτερικούς χώρους, τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εφαρμόσουν το σύστημα ελέγχων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχαν περιγράψει την εικόνα της εστίασης με μελανά χρώματα επισημαίνοντας ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα σε κανονικότητα καθώς τα καταστήματα λειτουργούν σχεδόν στο 50% της χωρητικότητάς τους, τα χρέη από το πολύμηνο lockdown έχουν συσσωρευθεί ενώ τα μέτρα προστασίας από την Πολιτεία σταμάτησαν. Επεσήμαναν μάλιστα ότι η πραγματική εικόνα του κλάδου θα φανεί μετά το τέλος του καλοκαιριού όταν θα γίνει και η αποτίμηση της τουριστικής περιόδου.

Συνολικά 9.884 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ

Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες της εστίασης περιμένουν την πίστωση των χρημάτων για τους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης ύψους 330 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ. Συνολικά έως το τέλος Ιουλίου , στη δράση είχαν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις με επιδοτήσεις προϋπολογισμού 98,83 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή πάντως έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα ενώ παράταση για τις 30 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες έχουν υποβάλει αιτήσεις εντός της προθεσμίας, ωστόσο το σύστημα δεν τις έχει κάνει δεκτές ενώ μπορεί να πληρούν τα κριτήρια, καθώς είχαν παραλείψεις ή δεν είχαν συμπληρωθεί σωστά. Ο αριθμός αυτός των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί ξεπερνά τις 2.000.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν τις προηγούμενες μέρες, ότι οι εκταμιεύσεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και με ταχύτητα πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Πρόσθεταν ακόμη ότι οι επιχειρήσεις γνώριζαν εκ των προτέρων το ποσό το οποίο θα λάβουν τελικά, ώστε να έχουν κάνει προγραμματισμό τους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης, καθώς η ενίσχυση υπολογίζεται στο 7% του τζίρου που εμφάνισαν το 2019, με μέγιστο ποσό τα 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider