Τράπεζες
21-07-2021 | 18:18

Εθνική: Ξεκινούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Bain/Fortress/Dovalue που επελέγησαν για το Frontier

Newsroom
Μοιράσου το
Εθνική: Ξεκινούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με Bain/Fortress/Dovalue που επελέγησαν για το Frontier
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μετά την απόφαση του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας να προκρίνει την κοινοπραξία Bain/Fortress/Dovalue για να αρχίσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την τράπεζα για τη μεγάλη τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (Project Frontier), μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν μέχρι να κλείσει η συναλλαγή.

Καθώς οι λεπτομέρειες των νομικών εγγράφων είναι καθοριστικές και μπορεί να εμπεριέχουν «κρυμμένη» απομείωση τιμήματος. Μετά το τέλος της χρονικής περιόδου και στη βάση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, το ΔΣ θα εξετάσει τις εξελίξεις ώστε να επικυρωθεί η αρχική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι σύμβουλοι της Εθνικής ήταν, η Morgan Stanley για την τιτλοποίηση, Clifford Chance και γραφείο Καρατζά για τα νομικά έγγραφα και Accenture για τη «μετάπτωση» των δανείων από το σύστημα της τράπεζας στο σύστημα του servicer. Οι οποίοι και επεξεργάστηκαν με λεπτομέρεια τις προσφορές και στη συνέχεια έγιναν οι σχετικές διαβουλεύσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, με συμμετοχή του εκπροσώπου του βασικού μετόχου, του ΤΧΣ.

Είναι βέβαια κατανοητό ότι το Frontier των 6 δισ. δίνει την ευκαιρία σε όποιον servicer το αναλάβει, να εκμεταλλευτεί οικονομίες κλίμακας, προσθέτοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στη διαχείρισή του, χωρίς πρόσθετα σταθερά έξοδα, εκμεταλλευόμενος την ήδη στημένη πλατφόρμα του (συστήματα, οργάνωση, διαδικασίες κλπ.). Γι αυτό άλλωστε και υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους μεγάλους servicers που δραστηριοποιούνται στη χώρα στους οποίους απευθύνθηκε, DoValue, Intrum, DK-Cepal, και QQUANT, οι οποίοι όλοι έλαβαν μέρος στη διαδικασία.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία ήταν πολύ ανταγωνιστική με τις τελικές δεσμευτικές προσφορές να κατατίθενται αρχές Ιουνίου, μετά από παράταση που ζητήθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές. Το αποτέλεσμα των προσφορών κρίθηκε ιδιαίτερα ικανοποιητικό και οι διαφορές μεταξύ των τιμών των δεσμευτικών προσφορών ήταν πολύ μικρές.Σημειώνεται, ότι σε μία συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρήση του προγράμματος «Ηρακλή», η τράπεζα που πουλάει τα δάνεια κρατάει σχεδόν όλο το senior note της τιτλοποίησης, το οποίο και φέρει τη σχετική εγγύηση του δημοσίου. Στην περίπτωση του Project Frontier αυτό είναι περίπου 3 δισ. Για το λόγο αυτό, εκτός από το σχετικό «τίμημα» που θα λάβει από τον αγοραστή, εξίσου σημαντικό είναι o servicer που θα διαχειριστεί τα δάνεια μετά να πετύχει τις απαιτούμενες χρηματοροές για να εξυπηρετείται το senior note. Εξίσου σημαντικά είναι τα νομικά έγγραφα, τα οποία εμπεριέχουν πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις για την τράπεζα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ότι στα νομικά έγγραφα καθορίζονται τυχόν αποζημιώσεις που θα κληθεί να καταβάλλει η τράπεζα στο μέλλον στον αγοραστή σε περίπτωση που τα στοιχεία των φακέλων των δανείων είναι ελλιπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ETE: Προτιμητέος επενδυτής για το «Frontier» η κοινοπραξία Bain, Fortress και doValue