Επιχειρήσεις | Ελλάδα
22-06-2021 | 16:31

Ελλάκτωρ: Μη απαλλαγή της προηγούμενης διοίκησης – Αποκλεισμός της Greenhill

Ελλάκτωρ: Μη απαλλαγή της προηγούμενης διοίκησης – Αποκλεισμός της Greenhill
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με διευρυμένη πλειοψηφία (άνω του 80% με 90% ανά περίσταση), απούσης και της Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη, η γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ ψήφισε τα θέματα της τακτικής Γ.Σ., η οποία ήταν επεισοδιακή για μία ακόμα φορά.

Ωστόσο, η Γ.Σ. ψήφισε να μην απαλλαγούν από τυχόν ευθύνες τους κατά την άσκηση της διοίκησής τους τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης της Ελλάκτωρ για το 2020 (επικεφαλής του ομίλου ήταν ο Αν. Καλλιτσάντσης), με ποσοστό 81,54%, ενώ αντιθέτως ενέκρινε (με ποσοστό 98,11%) την απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών για την εταιρική χρήση 01.01.2020 - 31.12.2020, 

Κατά την εισήγησή του στη συζήτηση των παραπάνω θεμάτων, ο πρόεδρος του ομίλου Eλλάκτωρ, Γ. Μυλωνογιάννης (και πρόεδρος της Γ.Σ.) ανέφερε πως η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε τη μη έγκριση της συνολικής διαχείρισης για τη χρήση του 2020, υπογραμμίζοντας μάλιστα «πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχειριστικός έλεγχος». Όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας και της συνέλευσης Γιώργος Μυλλωνογιάννης, το Διοικητικό Συμβούλιο, ενόψει αξιώσεων της εταιρείας κατά μελών του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου για ζημίες που προκάλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους στην εταιρεία ή/και συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ελέγχου, οι οποίες είτε έχουν ασκηθεί , είτε θ ́ασκηθούν στο μέλλον, αδυνατεί να εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση την έγκριση της συνολική διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά την εταιρική χρήση 01.01.2020 έως 31.12.2020».

Οι πρωινές διενέξεις 

Υπενθυμίζεται ότι με ποσοστό 84,26% επί των παρισταμένων μετόχων η Greenhill αποκλείστηκε από τη σημερινή τακτική γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (υπέρ ψήφισε το 4% περίπου), μετά από μια μακρά νομική διένεξη ανάμεσα στους εκπροσώπους της Greenhill και του προεδρείου της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ, «κόντρα» που προκάλεσε από την πρώτη στιγμή εμπλοκή στη Γ.Σ. της κατασκευαστικής.

Ο πρόεδρος της εταιρείας δεν είχε κάνει δεκτή την εκπροσώπηση της Greenhill Investments των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων καθώς δεν έχει κάνει αποδεκτό έγγραφο της Aeolus, σύμφωνα με το οποίο το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου (54,18 εκατ. μετοχές, ή αλλιώς 25,58%) έχει παραχωρηθεί στη Greenhill.

Ο κ. Μυλωνογιάννης έδωσε περιθώριο μισής ώρας για να στείλει η πλευρά της Greenhill σχετικό έγγραφο με τις απαραίτητες εκχωρήσεις-εξουσιοδοτήσεις, και κατόπιν να μπει προς ψήφιση η συμμετοχή του fund στη Γ.Σ., ενώ η πλευρά των εφοπλιστών που εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Σωτήριο Μπρέγιαννο ζήτησε περισσότερο χρόνο κάνοντας λόγο για παρανομία και πιθανές ποινικές ευθύνες.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ η συμμετοχή στη συνέλευση ανήλθε τελικά στο 56,08% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου (εκτός η Greenhill), συμπεριλαμβάνοντας και μετόχους που εκπροθέσμως δήλωσαν συμμετοχή (αρχικά το ποσοστό ήταν 46,62%).

To προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης ισχυρίζονταν ότι η Greenhill δεν μπορεί να μετάσχει καθώς τα στοιχεία που διαθέτει από το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών είναι αντίθετα με όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της Greenhill. Να σημειωθεί ότι παρουσιάστηκαν διάφορα έγγραφα και έγινε πόλεμος… νομικών ερμηνειών αλλά και μεταφράσεων που τελικά κατέληξε στο να δοθεί χρονικό περιθώριο για να εμφανίσουν οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών σχετική εξουσιοδότηση.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Greenhill κ. Μπρέγιαννος αντέδρασε και έσπευσε να επικαλεστεί έγγραφο της 14ης Ιουνίου 2021 της Aeolus προς την Ελλάκτωρ, ισχυριζόμενος ότι αποτελεί νομιμοποιητικό έγγραφο που παραχωρεί τα δικαιώματα άσκησης των δικαιωμάτων ψήφου στη Greenhill.

Η πλευρά της Greenhill έστειλε νέο έγγραφο από την Αγγλία, αναφέροντας ότι βάσει του Κεντρικού Αποθετηρίου η Aeolus έχει εκχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου στη Greenhill ώστε να συμμετέχει και ψηφίζει στη Γ.Σ., σύμφωνα με τη σύμβαση ενεχύρου, αλλά αρχικά το προεδρείο δεν τα δέχτηκε θέλοντας να βάλει το θέμα της συμμετοχής της Greenhill στη Γ.Σ. σε ψηφοφορία. Ο κ. Μπρέγιαννος έστειλε νέο έγγραφο που υποστήριξε ότι επιβεβαιώνει το περιεχόμενο εξουσιοδότησης, το οποίο όμως ο κ. Μυλωνογιάννης επίσης δεν έκανε δεκτό επαναλαμβάνοντας ότι ζήτησε μια σαφή εξουσιοδότηση, ένα πληρεξούσιο, τα οποία δεν έλαβε, μιλώντας για περίεργη απόφαση της Aeolus να μην δίνει ρητή εξουσιοδότηση. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπρέγιαννος έκανε λόγο για νομικές κινήσεις που θα ακυρώσουν προσεχώς τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, για παράνομη και δόλια τακτική, για μηνύσεις κατά του Προεδρείου κ.α. Ζήτησε νέο χρονικό περιθώριο για να δώσει νέο έγγραφο με τον κ. Μυλωνογιάννη να αρνείται να δώσει νέα παράταση καθώς ήδη «κυλούσε» η διαδικασία ψηφοφορίας. Τελικά, βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, με ποσοστό 84,26% επί των παρισταμένων μετόχων η Greenhill αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της στη γενική συνέλευση.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.