Το ελληνικό ελαιόλαδο συνεχίζει να κατακτά τη διεθνή αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ελληνικό ελαιόλαδο συνεχίζει να κατακτά τη διεθνή αγορά
Θεαματική αύξηση στις εξαγωγές του ελληνικού επώνυμου ελαιόλαδου.

To ελληνικό ελαιόλαδο συνεχίζει να κατακτά το διεθνές καταναλωτικό κοινό και να λαμβάνει διακρίσεις σε γνωστούς διαγωνισμούς του εξωτερικού ενώ ανοδική πορεία ακολουθούν οι εξαγωγές των ελληνικών ελαιώνων.

Πρόσφατα, το ελαιόλαδο «Βίστωνες» που παράγεται στην Ξάνθη διακρίθηκε στο διαγωνισμό Berlin GOOA Olive Oil Awards 2021.Το ελαιόλαδο με φυσικό άρωμα μαύρης τρούφας ο οποίο απέσπασε το Platinum Award στον εν λόγω διεθνή διαγωνισμό και διακρίθηκε για το άρωμα και την ποιότητά του καθώς και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που πήρε το Golden Award στον ίδιο διαγωνισμό, για τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα του.

Ομοίως, οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδων Anatolian International Olive Oil Competition 2021 στην Τουρκία (Best in Class και 12 μεγάλες βραβεύσεις). Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι ελαιώνες έχουν συγκεντρώσει συνολικά 301 διεθνή βραβεία και αποτελούν ένα παγκόσμιο ρεκόρ βραβεύσεων για Έλληνα ελαιοπαραγωγό Single Estate. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει την δυναμική της Ελληνικής ελαιοκομίας, τοποθετώντας την Ελλάδα και την Σπάρτη Λακωνίας, στις πιο σημαντικές θέσεις του παγκόσμιου ελαιοκομικού χάρτη, αποτελώντας μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου.

Θεαματική αύξηση στις εξαγωγές του ελληνικού επώνυμου ελαιόλαδου

Αύξηση στις εξαγωγές καταγράφει το ελληνικό επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο ενώ αρκετές ετικέτες λαμβάνουν διεθνείς διακρίσεις.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, οι εξαγωγές επώνυμου τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 255% κατά την περίοδο 2002-2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου (DG TRADE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συνολικές εξαγωγές ελαιολάδου, υπερτριπλασιάστηκαν μέσα στην ίδια 20ετία, από τους 14.851 τόνους το 2002 στους 52.735 τόνους την περσινή χρονιά, ωστόσο μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων –πάνω από 22.000 τόνοι– φεύγουν από την Ελλάδα ανώνυμα και χωρίς τυποποίηση.

Την πρώτη θέση στις εξαγωγές τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. κατέχει η Γερμανία με 14.907 τόνους (από 10.760 τόνους το προηγούμενο έτος) και ακολουθούν με διαφορά η Μεγάλη Βρετανία (2.698 τόν.), η Αυστρία (2.578 τόν.), η Γαλλία (2.032 τόν.), το Βέλγιο (1.463 τόν.), η Σουηδία (1.385 τόν.) και η Κύπρος (1.209 τόν.). Στις εκτός Ε.Ε. αγορές, την πρώτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ με 9.143 τόνους και ακολουθούν ο Καναδάς με 1.851, η Αυστραλία με 1.773, η Ρωσία με 1.218 και η Σουηδία με 1.196 τόνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider