Αλλάζει ο αριθμός πελατών στα καταστήματα – Τι προβλέπεται για σούπερ μάρκετ και self tests

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει ο αριθμός πελατών στα καταστήματα – Τι προβλέπεται για σούπερ μάρκετ και self tests
Μειώνεται στα εμπορικά καταστήματα η αναλογία πελατών ανά τ.μ., σε 1 ανά 16 τ.μ. από 1 ανά 25 τ.μ. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με τη διάθεση των self tests, στην ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ.

Τη δυνατότητα να υποδέχονται περισσότερους πελάτες θα έχουν από το Σάββατο τα καταστήματα λιανικού εμπορίου καθώς μειώνεται η αναλογία των πελατών ανά τ.μ., σε 1 ανά 16 τ.μ. από 1 ανά 25 τ.μ.

Η αλλαγή αυτή πέραν του ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τη σταδιακή επιστροφή προς την κανονική λειτουργία της αγοράς, αναμένεται να δώσει «ανάσα» στα μεγάλα καταστήματα καθώς αυξάνεται πλέον ο συνολικός αριθμός που θα μπορούν να εξυπηρετούν ημερησίως. Όπως επεσήμαιναν στελέχη της αγοράς στο insider.gr το προηγούμενο διάστημα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις «στηρίζονται» στην ποσότητα των πελατών και οι περιορισμοί στον αριθμό τους, δημιουργούσαν εμπόδια στην λειτουργία τους, περισσότερο από όσο σε μία μικρή επιχείρηση. Στόχος πάντως της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που ενέκρινε και τη σχετική εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς την αλλαγή αυτή, είναι να αποφευχθεί ο σχηματισμός ουράς εκτός καταστήματος, ειδικά σε σημεία όπου είναι συγκεντρωμένες πολλές επιχειρήσεις.

Σούπερ μάρκετ και self tests

Σχετικά πάντως με τα σούπερ μάρκετ, τα όποια σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, περιλαμβάνονται στην κατηγορία με τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων αλλά και τα φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων, στην ΚΥΑ που βρίσκεται σε ισχύ έως την Κυριακή υπάρχει διευκρίνιση αναφορικά με την παραλαβή των self tests και τον αριθμό των πελατών εντός των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στην αναλογία πελατών ανά τ.μ. «δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή».

Με τη συγκεκριμένη αναφορά γινόταν φανερό ότι η κυβέρνηση προετοιμαζόταν ήδη από το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να έχει εναλλακτική λύση για τη διάθεση των self tests σε περίπτωση που δεν κατέληγε σε συμφωνία με τους φαρμακοποιούς ώστε να ρίξει άμεσα στη «μάχη» και τα σούπερ μάρκετ. Κάτι που τελικά ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι θα συμβεί στην περιοχή της Αχαϊας προσθέτοντας μάλιστα ότι το αρμόδιο υπουργείο προετοιμάζεται να το εφαρμόσει και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του αναφορικά με τα selft tests.

Πηγές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ πάντως επισημαίνουν, ότι πέραν της διευκρίνισης σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που θα προσέρχονται, η οποία υπάρχει ήδη σε ΚΥΑ, αναμένουν ενημέρωση αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθείται και τον τρόπο που θα παραλαμβάνουν οι πολίτες τα self tests. Επισημαίνουν πάντως ότι όταν υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις θα προχωρήσουν κανονικά στη διάθεση τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ – Η ΚΥΑ και τα σενάρια για τα self tests

gazzetta
gazzetta reader insider insider