Υγεία
17-06-2021 | 19:01

Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν self test για το επόμενο δίμηνο – Στο «παιχνίδι» τα σούπερ μάρκετ

Newsroom
Μοιράσου το
Ποιοι θα δικαιούνται δωρεάν self test για το επόμενο δίμηνο – Στο «παιχνίδι» τα σούπερ μάρκετ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη σπουδαιότητα του προγράμματος των self tests στον έλεγχο της πανδημίας τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντας "ανόητες δικαιολογίες" τα όσα ακούστηκαν περί αναξιοπιστίας τους.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα και τους επόμενους δύο μήνες, εντάσσοντας πλέον στο δίκτυο διάθεσης και τα σούπερ μάρκετ, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Οι ομάδες στις οποίες θα διατίθενται δωρεάν περιλαμβάνουν τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους εργαζομένους στην εστίαση και στον τουρισμό και τους νέους 18-30 ετών, με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι.

"Τα self test πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοιού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για την αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων είχε αφήσει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), σε ανακοίνωσή του με την οποία ενημέρωνε για την παύση της διάθεσής τους από τα φαρμακεία της Περιφέρειας, μετά τις 19/6.

Μέχρι χθες, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία είχαν διαθέσει 29.936.721 self test σε πολίτες, ενώ 102 φαρμακαποθήκες είχαν διεκπεραιώσει 236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445  Self-Test σε πολίτες.

«Για μία ακόμη φορά θέλω να επισημάνω τη σπουδαιότητα του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self tests σε ομάδες του πληθυσμού. Καταδεικνύεται καθημερινά ότι τα self test συνέβαλαν στον έλεγχο της διασποράς και μετάδοσης του κορονοϊού και επιτεύχθηκε νωρίτερα και με ασφάλεια η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, τον μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test, ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους.

Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

Στο "παιχνίδι" τα σούπερ μάρκετ

Δεδομένου ότι αναμένεται η οριστική απάντηση των φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα συνεχιστεί η δωρεάν χορήγηση τους από τα φαρμακεία και ανακοίνωσε τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σχετικά με τη διάθεσή τους στην Αχαΐα και την Αττική, όπου οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν.

«Χθες, στο Υπουργείο Υγείας συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κ. Ειρήνη Μαρκάκη και τους ζητήσαμε να συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας για τους επόμενους 2 με 3 μήνες στις ομάδες καταρχάς του πληθυσμού που προανέφερα. Η εκπρόσωπος των φαρμακαποθηκαρίων συμφώνησε ενώ ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου προς έγκριση», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test και η απόφαση θα είναι θετική.

«Σήμερα, 2 φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test, προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι, για την περιοχή της Αχαΐας, όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self test, η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής, σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαϊα  επιθυμούν να τα διαθέτουν.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιο αυτό και στην Αττική, εφόσον ο ΦΣΑ επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες.

«Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τέλος, ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυβέρνησης, όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος και κυρίως τους φαρμακοποιούς και τα στελέχη των φαρμακαποθηκών. «Όλοι απέδειξαν ότι ο στόχος για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι κοινός, είναι εθνικός και πως η ομαδική προσπάθεια φέρει αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.