Δάνεια 27,6 δισ. ευρώ μπήκαν σε moratorium το 2020, παραμένουν σε αναστολή δάνεια 4,1 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δάνεια 27,6 δισ. ευρώ μπήκαν σε moratorium το 2020, παραμένουν σε αναστολή δάνεια 4,1 δισ. ευρώ
Οι αναστολές πληρωμών αφορούσαν κατά βάση εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ποσοστό άνω του 80%, και σε μεγάλο μέρος δάνεια προς επιχειρήσεις, τα οποία ανέρχονταν σε ποσοστό περίπου 53% (κυρίως προς μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις), λέει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ.

Σε 27,6 δισ. ευρώ ανήλθε το μέγιστο ποσό των δανείων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσης (moratorium) από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020. Όπως αναφέρει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε η ΤτΕ, το υπόλοιπο αυτών των δανείων στο τέλος του 2020 ήταν 4,1 δισ. ευρώ, καθώς η περίοδος αναστολής είχε λήξει για το 85% των δανείων πριν το τέλος του έτους.

Οι αναστολές πληρωμών αφορούσαν κατά βάση εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ποσοστό άνω του 80%, και σε μεγάλο μέρος δάνεια προς επιχειρήσεις, τα οποία ανέρχονταν σε ποσοστό περίπου 53% (κυρίως προς μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις). Αναφορικά με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους κατανέμονταν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών στο τέλος του 2020, αυτοί ήταν κυρίως οι κλάδοι της εστίασης και παροχής καταλυμάτων (45%), των μεταφορών (13%), του εμπορίου (11%), των υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας (9%) και της μεταποίησης (6%).

Από τα 4,1 δισ. ευρώ των δανείων που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής τα 3,8 δισ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα και από αυτά περίπου 3,4 δισ. αφορούν επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν σε μορατόριουμ ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου επιχειρήσεων.

Τα δάνεια των οποίων η αναστολή πληρωμής έχει λήξει ανέρχονται σε 23,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, 12,5 δισ. ευρώ ήταν προς νοικοκυριά και περιελάμβαναν 9,6 δισ. ευρώ δάνεια που εξυπηρετούνταν και τα υπόλοιπα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα.

Τα moratoria προς τις επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 10,9 δισ. ευρώ και από αυτά 8,8 δισ. ευρώ ήταν προς δάνεια εξυπηρετούμενα.

Συνολικά, σε μορατόριουμ πληρωμών βρέθηκαν δάνεια 27,6 δισ. ευρώ (τα 14,5 δισ. προς επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα προς νοικοκυριά) και από αυτά εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι να λάβουν την αναστολή, δάνεια 22,3 δισ. ευρώ

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθεται ανάλυση των μεγεθών των δανείων σε αναστολή πληρωμής δόσης στο τέλος του 2020.

Στα παρακάτω διαγράμματα παρουσιάζονται η κατανομή δανείων με βάση τη λήξη της περιόδου αναστολής (Διάγραμμα 1) και οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά δανείων σε αναστολή καταβολής δόσης (Διάγραμμα 2) που βρίσκονταν εν ισχύ στο τέλος του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider