Ευκαιρία για την Ελλάδα η προβολή της εξοχικής κατοικίας ως ακίνητο απόδοσης-επένδυσης

Θεμιστοκλής Μπάκας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρία για την Ελλάδα η προβολή της εξοχικής κατοικίας ως ακίνητο απόδοσης-επένδυσης
Ποια είναι η εικόνα της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 25 διεθνείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τι «παίζει» για το καλοκαίρι.

Ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως στους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς που διαθέτει η χώρα μας, πάει κόντρα στα «προγνωστικά» για το καλοκαίρι του 2021. Οι προκρατήσεις μέσω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης που έχουν επιλέξει πλέον οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο), είχαν χτυπήσει «κόκκινο» ιδιαίτερα για ανεξάρτητες ιδιωτικές βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό προερχόταν κυρίως από αλλοδαπούς τουρίστες που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και δεν επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και παράλληλα έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας .

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας AirDNA (η οποία εξειδικεύεται στην ανάλυση των δεδομένων των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων), η Ελλάδα αποτέλεσε τον δημοφιλέστερο προορισμό με 120% αύξηση των κρατήσεων το διάστημα 16 Απριλίου – 15 Μαΐου, σε σχέση με τις προηγούμενες 30 ημέρες, όταν η αύξηση στο σύνολο των προορισμών στην Ευρώπη ήταν 60%. Το άνωθεν δεδομένο, αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί την πρώτη επιλογή όσων αλλοδαπών θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας αλλά και την απήχηση της χώρας μας για το καλοκαίρι του 2021.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εγγραφές ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς αυξάνονται λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται για το φετινό καλοκαίρι. Η γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχετικό δημοσίευμά πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την έλλειψη σπιτιών για βραχυχρόνια μίσθωση στην πλατφόρμα της ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αναμένεται έκρηξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες για σπίτια και εναλλακτικά καταλύματα και υψηλότερες κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το περυσινό. Γι’ αυτό και σπεύδει να προειδοποιήσει ότι δεν θα έχει αρκετούς οκοδεσπότες για να καλύψει τη ζήτηση, ειδικά σε μη αστικούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι δεν χρειάζεται να είναι δεμένοι με μια τοποθεσία για να ζήσουν και να εργαστούν. Πολλοί εργάζονται εξ αποστάσεως και, ως εκ τούτου, έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής περισσότερων προορισμών.

Η δυναμικότητα του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων (διαμερίσματα ή/και μονοκατοικίες, όχι ιδιωτικά δωμάτια) σε 25 νησιωτικούς προορισμούς

Οι εγγραφές κατοικιών πολυτελών ή μη σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Κρήτη, αποτελούν το 43,33% της δυναμικότητας του κλάδου σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα. Η Σαντορίνη διαθέτει 2.184 κατοικίες (6,7% του συνόλου βάση του πίνακα), η Μύκονος 2.046 κατοικίες (6,34%), η Ρόδος διαθέτει 2.483 (7,7%), η Πάρος 1.640 κατοικίες (5,08%), η Κεφαλονιά 1.785 (5,53%), η Λευκάδα 1.145 (3,55%) και η Ζάκυνθος 1.521 κατοικίες (4,72%). Τα υπόλοιπα νησιά κυμαίνονται από 116 κατοικίες έως και 400 εκτός από την Τήνο που διαθέτει 752 κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα κατανοούμε ότι όταν αναφερόμαστε σε προ-κρατήσεις ή/και πληρότητες που αγγίζουν ακόμη και το 99%, δεν αντιστοιχούν σε χιλιάδες κρατήσεις που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις ξενοδοχειακές κρατήσεις.

Τα δεδομένα αυτά αποκαλύπτουν τον περιορισμένο αριθμό κατοικιών σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας αλλά σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων από το καλοκαίρι του 2020 , το 2021 αλλά και στο μέλλον λόγω του νέου μοντέλου – της νέας τάσης στον κλάδο του τουρισμού, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη χώρα μας να προβάλει την εξοχική κατοικία έως επενδυτικό ακίνητο, ως ακίνητο απόδοσης για τον αλλοδαπό επενδυτή που επιθυμεί να επισκέπτεται τη χώρα μας τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά παράλληλα να αποτελεί και μέλος της αναπτυσσόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το νέο μοντέλο του τουρισμό απαιτεί την άμεση σύνδεση του τουρισμού με το εγχώριο real estate. Αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα μας η δεδομένη χρονική στιγμή ώστε να αναδείξει ένα νέο επενδυτικό μοντέλο (τουρισμός & real estate) που σε συνάρτηση με τα φορο-κίνητρα που έχει νομοθετήσει για τις επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία, θα έχει άμεση ανταπόκριση από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

*Ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας είναι Πρόεδρος του δικτύου Ε-Real Estates

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider