Eurobank: Πρώτη τράπεζα με τον χαμηλότερο δείκτη NPE, στο 8%, φέτος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Πρώτη τράπεζα με τον χαμηλότερο δείκτη NPE, στο 8%, φέτος
Επιβεβαιώνεται η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων για κερδοφορία, κεφάλαια, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα α' τριμήνου.

Επιβεβαιώνεται η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων για κερδοφορία, κεφάλαια και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank κατά το τρέχον έτος, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα.

Η Eurobank θα είναι η πρώτη Τράπεζα που θα επιτύχει τον χαμηλότερο, μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από φέτος. Ο δείκτης NPE της Τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 8%, όπως είπε χθες στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Συνεχίζοντας την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της, η Eurobank έλαβε το pre-rating για τη νέα τιτλοποίηση, ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ, με την κωδική ονομασία “Mexico” και μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένει από τον SSM το Significant Risk Transfer για την απo - αναγνώριση του χαρτοφυλακίου και την υποβολή αίτησης στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη της τιτλοποίησης στον «Ηρακλή ΙΙ». Οι μη δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών για το mezzanine note της τιτλοποίησης αναμένονται στα τέλη Ιουλίου και οι δεσμευτικές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται προς τα τέλη του έτους.

Ένα πολύ θετικό στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει «σηματωρό» και για τις επόμενες τιτλοποιήσεις των τραπεζών που θα οδεύσουν στον «Ηρακλή ΙΙ», προκύπτει από την κεφαλαιακή επίπτωση που θα έχει για τη Eurobank η τιτλοποίηση “Mexico”. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας προσδιόριζαν την επίπτωση στις 50 μονάδες βάσης στα κεφάλαιά της και, όπως αναφέρθηκε χθες, η εκτίμηση αυτή αναθεωρείται χαμηλότερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, αυτό συνδέεται με το tranching του χαρτοφυλακίου και ειδικότερα με το γεγονός ότι έχουν κινηθεί πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων οι τιμές των ακινήτων που αποτελούν τα collaterals των δανείων. Σημειώνεται ότι η απόδοση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας Eurobank κινείται άνω του 7%. Η Τράπεζα έχει εξαγγείλει νέες επενδύσεις σε ακίνητα 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. υλοποίησε το 2020 και τα υπόλοιπα 300 εκατ. θα πραγματοποιήσει το 2021 - 2022.

Η Eurobank προχώρησε και σε αναθεώρηση των αρχικών της εκτιμήσεων για τα νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία, χαμηλότερα κατά 30%. Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, για την Eurobank, οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος αναμένονται στα 600 από 900 εκατ. ευρώ αρχικώς εκτιμώμενες.

Σημειώνεται ότι οι χαμηλότερες νέες εισροές NPLs για τη Eurobank κατεβάζουν τον πήχη και για τις προβλέψεις έναντι επισφαλειών της Τράπεζας, μειώνοντας την πρόβλεψη για το κόστος πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk) από το 1,3% στο 1,1% - 1,2% για φέτος, με προοπτική τις 60 μονάδες βάσης το 2022.

Παράλληλα με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Τράπεζα αυξάνει το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιό της. Όπως αναφέρθηκε χθες στους αναλυτές, για το τρέχον έτος αναμένεται καθαρή αύξηση των νέων δανείων 1 – 1,5 δισ. ευρώ, με το ποσό να αυξάνει στα 2 – 2,5 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.

Επισημαίνοντας τη συμβολή των θυγατρικών εξωτερικού, οι οποίες συμμετέχουν περίπου κατά 30% στα προ προβλέψεων έσοδα της Τράπεζας, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι εάν προκύψει ευκαιρία, η Τράπεζα θα εξετάσει εξαγορές στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Eurobank προβλέπεται μέχρι τα τέλη του έτους μία συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων και η πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών POS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider