Οι κανόνες της εστίασης, η αγωνία των επιχειρηματιών και ο άγνωστος «Χ» της κατανάλωσης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κανόνες της εστίασης, η αγωνία των επιχειρηματιών και ο άγνωστος «Χ» της κατανάλωσης
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επαναλειτουργία της εστίασης καθώς ανακοινώθηκαν πλέον και τα μέτρα με τα οποία θα λειτουργήσουν τα καταστήματα. Ο προβληματισμός των επιχειρηματιών λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην εστίαση για το άνοιγμα του κλάδου στις 3 Μαϊου με τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν πλέον από την Παρασκευή και το πλαίσιο λειτουργίας τους. Έτσι οι επαγγελματίες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίσουν να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να γεμίσουν τα ράφια και τα ψυγεία τους που έχουν μείνει άδεια έπειτα από 6 μήνες σε αναστολή, με τον προβληματισμό ωστόσο, σχετικά με το πώς θα καλύψουν τα έξοδα να παραμένει, εν αναμονή και της οικονομικής ενίσχυσης με κεφάλαιο κίνησης που περιμένουν να λάβουν.

Η εστίαση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους με ανώτατο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι τα 6 άτομα. Θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες στα τραπέζια και όχι όρθιοι, ενώ θα μπορεί να γίνει χρήση του μπαρ με την τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

Οι αποστάσεις μεταξύ των των τραπεζοκαθισμάτων ορίζονται σύμφωνα με την διάταξή τους: 90cm -1,2m και 1,8m κατά περίπτωση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίζουν ώστε να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια ενώ είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό καθώς και για τους πελάτες που είναι σε αναμονή ενώ υπάρχει και ισχυρή σύσταση χρήσης της και για όσους κάθονται. Υποχρεωτική είναι και η διενέργεια self test για το προσωπικό δύο φορές την εβδομάδα.

Σχετικά με το ωράριο τέλος, το οποίο προβλημάτιζε έντονα τους επιχειρηματίες καθώς περιορίζει σημαντικά τον ανώτατο αριθμό των πελατών που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέσα σε μία μέρα, η απόφαση προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν έως τις 11 το βράδυ, που αρχίζει και η απαγόρευση της κυκλόροφίας.

Αγωνία για την οικονομική ενίσχυση

Οι επιχειρηματίες του κλάδου πλέον αναμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν κεφάλαιο κίνησης που αντιστοιχεί στο 7% επί του τζίρου του 2019, ώστε να καλύψουν τα έξοδα για την αγορά πρώτων υλών, από το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, επιδοτούμενου μέσω ΕΣΠΑ. Αν και ήλπιζαν να λάβουν τα χρήματα πριν από το άνοιγμα των καταστημάτων, οι πρώτες παραγγελίες θα γίνουν τελικά με δικά τους έξοδα, τα οποία ωστόσο στη συνέχεια θα καλυφθούν από το ποσό επιδότησης που θα λάβουν.

Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία και του Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, έθεσε μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί τους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά η απάντηση που έλαβε ο κλάδος ήταν ότι η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει περί τις 10 Μαϊου και η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει πιθανότατα έως το τέλος του μήνα.

Ερωτηματικό η αντίδραση των καταναλωτών

Ερωτηματικό τέλος παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των καταναλωτών τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας της εστίασης, εάν δηλαδή θα επισκεφθούν άμεσα τα καταστήματα. Η μία εκτίμηση είναι ότι μετά το εξάμηνο lockdown, ο κόσμος θα σπεύσει να επισκεφθεί, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ αμέσως μόλις ανοίξουν. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το προηγούμενο του πρώτου lockdown όταν ειδικά σε εστιατόρια και ταβέρνες, τα περιοριστικά μέτρα αλλά και η ανησυχία των καταναλωτών λειτούργησαν αποτρεπτικά και χρειάστηκε χρόνος για να τα επισκεφθούν ξανά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όλα θα φανούν σε περίπου μία εβδομάδα, με κάποιους επιχειρηματίες μάλιστα να σκέφτονται να μην ανεβάσουν ρολά από τις πρώτες μέρες, ιδιαίτερα εν μέσω αργιών, ώστε να έχουν μια πρώτη εικόνα πώς θα κινηθεί η αγορά και στη συνέχεια να ανοίξουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider