Αποφασίζουν σήμερα οι ειδικοί για τα εμπορικά κέντρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποφασίζουν σήμερα οι ειδικοί για τα εμπορικά κέντρα
Όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες, η εισήγηση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης προς την Επιτροπή θα είναι, τα εμπορικά κέντρα να επαναλειτουργήσουν μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Την εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων σχετικά με το εάν θα ανεβάσουν ρολά, αναμένουν για ακόμη μία Παρασκευή, τα εμπορικά κέντρα, ενόψει μάλιστα και της Μεγάλης Εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι και τις προηγούμενες εβδομάδες, η εισήγηση τoυ υπουργείου Ανάπτυξης προς την Επιτροπή ήταν τα εμπορικά κέντρα να επαναλειτουργήσουν μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο, με τους ειδικούς ωστόσο να μην ανάβουν το «πράσινο φως». Αντίστοιχη πρόταση αναμένεται σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο και για τα κέντρα αισθητικής, που επίσης παραμένουν κλειστά.

Aναφερόμενος στο θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Πέμπτη στο Mega, σημείωσε ότι όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα που εξακολουθούν να μένουν κλειστά «δημιουργούνται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού» ενώ για τα κέντρα αισθητικής επεσήμανε ότι «είναι αδικημένα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και ερωτηθείς εάν τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργήσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, σημειώσε πως «επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μη βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού. Από την άλλη, πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις, γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια και έξοδα για τη συντήρησή τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα και πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».

Άλλωστε αυτή τη στιγμή, τα εμπορικά κέντρα όπως και κάποια πολυκαταστήματα τα οποία δεν λειτουργούν υπό ενιαίο νομικό πρόσωπο, είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που παραμένουν κλειστές. Το «όχι» των ειδικών την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει μάλιστα την έντονη δυσαρέσκεια αρκετών επιχειρήσεων με πηγές τους να εκφράζουν την απορία πώς είναι δυνατό να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν ούτε τα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, μέλη του οποίου είναι και εμπορικά κέντρα, σημείωνε πως η «επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων, χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση, αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, τα εμπορικά κέντρα τηρούν πλήρως τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, σύμφωνα με πρωτόκολλα και κανόνες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ελέγχονται διαρκώς από την πολιτεία έτσι ώστε να αποτρέπονται ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός του καταναλωτικού κοινού.

Τι θα γίνει με τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα και τι θα γίνει με τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο με click away. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και σ' αυτή την περίπτωση η πρόταση του υπουργείου προς την Επιτροπή θα είναι, η αγορά στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή και με click inside.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ζήτησε τη λειτουργία των καταστημάτων από το Σάββατο 24 Απριλίου χωρίς ραντεβού, καθώς όπως επισημαίνει «οι αντοχές χιλιάδων επιχειρηματιών της πόλης μας, έχουν πλέον εξαντληθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider