Δύο ρεκόρ για το «πράσινο» ομόλογο της Mytilineos

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο ρεκόρ για το «πράσινο» ομόλογο της Mytilineos
Με δύο ρεκόρ συνοδεύτηκε η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos, μέσω της οποίας η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ.

Με δύο ρεκόρ συνοδεύτηκε η έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Mytilineos, μέσω της οποίας η εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Το πρώτο αφορά τη διάρκεια του roadshow, καθώς το βιβλίο προσφορών άνοιξε μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη των συναντήσεων των Γενικών Συντονιστών της έκδοσης, για λογαριασμό της εταιρείας, με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το βιβλίο προσφορών. Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον αποδείχθηκε τόσο έντονο, που «έφερε» και το δεύτερο ρεκόρ της έκδοσης, με το βιβλίο να κλείνει σε λιγότερο από 24 ώρες.

Οι δύο παραπάνω πρωτιές έρχονται να προστεθούν στη σημαντική υπερκάλυψη, καθώς όπως έγραψε το insider.gr, οι προσφορές (κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ) ξεπέρασαν κατά σχεδόν τέσσερις φορές τα αντληθέντα κεφάλαια. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,25%.

Το ομόλογο αναμένεται να λάβει διαβάθμιση «BB-» και «ΒΒ» από S&P και Fitch αντίστοιχα, ενώ θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Αξίζει να σημειωθεί πως, είτε άμεσα είτε έμμεσα, το σύνολο των καθαρών κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για «πράσινες» επενδύσεις. Έτσι, για όσα ποσά της έκδοσης διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, θα υπάρξουν ισοδύναμες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ανάπτυξη «πράσινων» έργων και υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρική θέση σε αυτά τα έργα έχει η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,48 GW, τα οποία εξαγόρασε πρόσφατα η εταιρεία από την Egnatia Group. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην πρόσφατη εκδήλωση παραλαβής του αεριοστρόβιλου για την καινούρια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη κατασκευής των πρώτων φωτοβολταϊκών του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με σκοπό να ολοκληρωθούν σταδιακά όλα μέχρι το 2023.

Η έκδοση του ομολόγου ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την αναβάθμιση του outlook της Mytilineos σε σταθερό από αρνητικό από τη Fitch Ratings, η οποία παράλληλα διατήρηση την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΒΒ» της εταιρείας. Σύμφωνα με τη Fitch, η αναθεώρηση του outlook σε σταθερό αντανακλά τα καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα της Mytilineos το 2020. Κάτι που οφείλεται στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, οι οποίες περιόρισαν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Fitch κάνει ιδιαίτερη μνεία στις «πράσινες» επενδύσεις της Mytilineos, και στο σχέδιό της να αναπτύξει περίπου 700MW φωτοβολταϊκών πάρκων, από το χαρτοφυλάκιο που απέκτησε πρόσφατα στην Ελλάδα, καθώς και να ενισχύσει περαιτέρω έως το 2024 το χαρτοφυλάκιό της σε έργα αιολικής ενέργειας. Ένα πλάνο που, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, αναμένεται να παγιώσει περίπου στο 40% τη συμμετοχή του κλάδου ΑΠΕ στα EBITDA της εισηγμένης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider