Τρ. Πειραιώς: Οι «προβολείς» στην ΑΜΚ – Oρόσημο για το τραπεζικό σύστημα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Οι «προβολείς» στην ΑΜΚ – Oρόσημο για το τραπεζικό σύστημα
Σε διαπραγμάτευση σήμερα οι 50 εκατ. μετοχές μετά το reverse split. Αύριο το ενημερωτικό δελτίο, την Τετάρτη ξεκινά η συνδυασμένη προσφορά. Στους υφιστάμενους μετόχους που θα εγγραφούν στην ΑΜΚ, για κάθε μία μετοχή θα αναλογούν 24 νέες. Το clean up της Τρ. Πειραιώς με καταλύτη τον «Ηρακλή» και τα τρία στάδια εφεξής αποκλιμάκωσης των NPEs, σε 22%, 13% και 9% φέτος.

Η εβδομάδα των εξελίξεων που θα αλλάξουν τον ρου της Τράπεζας Πειραιώς, σηματοδοτώντας επίσης το κλείσιμο ενός κύκλου και το άνοιγμα ενός νέου για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ξεκινά σήμερα.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς τίθεται σήμερα εκ νέου σε διαπραγμάτευση (μετά το reverse split οι μετοχές της Τράπεζας ανέρχονται σε 50. 367.223) και αύριο θα διατεθεί το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Την Τετάρτη θα ανοίξουν παράλληλα το ελληνικό και το διεθνές βιβλίο προσφορών για τη δημόσια προσφορά και την ιδιωτική τοποθέτηση αντίστοιχα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Απριλίου, με την Τράπεζα να στοχεύει σε άντληση κεφαλαίων έως 1,38 δισ. ευρώ.

Όπως έγραψε το insider.gr, με τη διαδικασία της ΑΜΚ θα εκδοθούν 1.200.000.000 νέες μετοχές, με το εύρος τιμής να διαμορφώνεται από 1 ευρώ μέχρι 1,15 ευρώ στο ανώτατο όριο. Η κατανομή των μετοχών στην ΑΜΚ θα γίνει σε αναλογία 15% Ελλάδα και 85% εξωτερικό. Από τους Έλληνες μετόχους, δικαίωμα εγγραφής για τη συμμετοχή τους στη δημόσια προσφορά έχουν όσοι είναι μέτοχοι κατά τη σημερινή ημερομηνία, Δευτέρα 19 Απριλίου.

Για κάθε μία μετοχή που κατέχουν, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα λάβουν 24 νέες μετοχές από την ΑΜΚ. Η προνομιακή κατανομή των μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ θα γίνει αυτοματοποιημένα, με χρήση ειδικού αλγόριθμου που θα δημιουργήσει η Τράπεζα Πειραιώς, κάτι που γίνεται στο εξωτερικό, αλλά θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε το insider.gr, το ΤΧΣ «κλείδωσε» τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς σε ποσοστό 27%. Το Ταμείο θα διαθέσει περίπου 338 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 380 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου θα καλύψουν οι τρεις cornerstone investors που έχει επιλέξει η Τράπεζα και συγκεκριμένα ο John Paulson και ο Τέλης Μυστακίδης, οι οποίοι ως μέτοχοι έχουν στηρίξει την Τράπεζα Πειραιώς, και το fund Helikon, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη πολλαπλές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μέχρι αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η Τράπεζα είχε «κλειδώσει» επίσης 200 εκατ. ευρώ από το κομμάτι της λιανικής, ενώ το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί και από άλλους επενδυτές του εξωτερικού ανέβαζε ήδη το ποσό των νέων κεφαλαίων στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον αναμένεται να κλιμακωθεί τις ημέρες που ακολουθούν και εκτιμάται ότι το αιτούμενο ποσό των 1,38 δισ. ευρώ θα υπερκαλυφθεί τουλάχιστον κατά 3 φορές.

«Καταλύτης» των εξελίξεων ο «Ηρακλής» - Το clean up της Τρ. Πειραιώς

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει το έρεισμά του στην δραστική εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας με την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τόσο η ΑΜΚ, όσο και η εξυγίανση του ισολογισμού της Τρ. Πειραιώς καθίστανται εφικτές μετά τις δύο κομβικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης – τον νόμο για το ΤΧΣ και τον «Ηρακλή και την επέκτασή του -, χωρίς τις οποίες, συνολικά, οι «τροχοί» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τη «λάσπη» των προηγούμενων ετών της κρίσης, «μαρσάροντας» για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη υποβάλει, στις 16 Μαρτίου, αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη της νέας τιτλοποίησης (Sunrise Ι) στον «Ηρακλή ΙΙ», λαμβάνοντας εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 2,36 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τιτλοποίηση περίπου 7 δισ. ευρώ (7,2 δισ. με στοιχεία 30/9/2020) για την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η Τράπεζα έχει ήδη λάβει pre – rating από την DBRS και βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης επενδυτών. Το mezzanine κομμάτι της τιτλοποίησης αναμένεται να κινηθεί σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα διαμορφώνει στην παρούσα φάση την περίμετρο των δανείων που πρόκειται να μπουν στην τιτλοποίηση Sunrise II που θα ακολουθήσει. Η τιτλοποίηση αυτή θα είναι συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, με το senior κομμάτι να υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δις. ευρώ και το mezzanine σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τιτλοποίηση Sunrise I περιλαμβάνει δάνεια καταγγελμένα, ενώ η Sunrise II θα περιλαμβάνει δάνεια ρυθμισμένα. Και οι δύο συναλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί στο δ΄ τρίμηνο του 2021.

Μετά την τιτλοποίηση Sunrise I, τα NPEs της Τράπεζας Πειραιώς θα υποχωρήσουν σε ποσοστό 22%. Με την τιτλοποίηση Sunrise IΙ, ο δείκτης NPE θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 13%, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να διαμορφώνονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Μαζί με άλλες ενέργειες που θα υλοποιήσει η Τράπεζα και συγκεκριμένα διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ και πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΝPLs περίπου 1,5 δισ. ευρώ (leasing “Sunshine” 500 εκατ. ευρώ, ναυτιλιακά “Dory” 600 εκατ. ευρώ και μεμονωμένα επιχειρηματικά δάνεια 300 εκατ. ευρώ), το στοκ των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς θα υποχωρήσει κάτω των 4 δις. ευρώ και ο δείκτης NPE στο 9% μέχρι το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει διατηρήσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16% (pro forma για την ΑΜΚ, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται σε 19% και ο δείκτης CET 1 σε 17%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider