Επιχειρήσεις
12-04-2021 | 15:22

Τι προβλέπει η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Τι προβλέπει η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η δυνατότητα ατελούς παραχώρησης από τους δήμους, πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου στις επιχειρήσεις εστίασης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση» ενόψει της προοπτικής επανέναρξης της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και προκειμένου όπως επισημαίνεται να καταστεί βιώσιμη και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Σημειώνεται ότι η εστίαση αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα και μόνο στους εξωτερικούς χώρους με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ανησυχούν σχετικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους που θα λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται:

«Έως την 31η.10.2021, με απόφαση της υπηρεσίας του οικείου δήμου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινοχρήστου χώρου, υπό την επιφύλαξη του ν. 3028/2002 (Α' 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δύναται να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού.Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης, και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση. Η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Προκειμένου περί πλατειών, στις οποίες προβάλλονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η πρόσθετη παραχώρηση χώρου γίνεται κατ' εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 13 του β.δ. 24.9/20.10.1958 (Α' 171). Προκειμένου περί οδών, η παραχώρηση χρήσης τους λαμβάνει χώρα ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών. Για τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους ισχύει αναλόγως το άρθρο 13 του βασιλικού διατάγματος του τετάρτου εδαφίου. Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών, καθώς και η εγκατάσταση ηχείων, στον χώρο που παραχωρείται σύμφωνα με το άρθρο αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Χαρίζονται χρέη έως 10 ευρώ προς τους δήμους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.