«Φράκαραν» οι Εφορίες από δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φράκαραν» οι Εφορίες από δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές
Ελάχιστες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ανεβάζουν ταχύτητα οι γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων λόγω των αλλαγών που σχεδιάζονται στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών.

Φορολογούμενοι και συμβολαιογράφοι δείχνουν να προτιμούν τον παραδοσιακό τρόπο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που θέλει τις δηλώσεις να συμπληρώνονται χειρόγραφα για να υποβληθούν στη συνέχεια στην Εφορία, αντί για την ηλεκτρονική οδό που βάζει τέλος στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Σχεδόν ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τις e-αγοραπωλησίες ακινήτων, ελάχιστες είναι οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Αντίθετα, οι Εφορίες και συγκεκριμένα τα Τμήματα Κεφαλαίου έχουν «φρακάρει» όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ΑΑΔΕ. Καθημερινά οι Δ.Ο.Υ. δέχονται δεκάδες email και φακέλους από courier που περιέχουν δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές με τους υπαλλήλους των Τμημάτων της Φορολογίας Κεφαλαίου να μην προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο των δηλώσεων και στην ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου 2021, την προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αλλά και αυτών που πρόκειται να λήξουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Μάλιστα η ίδια προθεσμία (30/6) ισχύει και για τις αντίστοιχες υποθέσεις που ο χρόνος υποβολής τους έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 και για τις οποίες είχε ήδη δοθεί παράταση μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σημαντική ανάσα όμως έδωσε στους φορολογούμενους η παράταση που δόθηκε μέχρι την 1η Ιουλίου 2021 για την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου καθώς «ξεμπλοκάρουν» εκατοντάδες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας και του παρατεταμένου lockdown οι συνθήκες στις εφορίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η εικόνα θα βελτιωθεί όταν θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και κυρίως από την 1η Ιουνίου 2021 όταν όλες οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων τα οποία βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Ανοσία στην πανδημία

Η αγορά των ακινήτων, πάντως, εμφανίζεται να έχει ανοσία στην πανδημία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές παραμένουν στο ύψος τους και ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων κινούνται πάνω – κάτω στα περσινά επίπεδα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα ο ρυθμός στις μεταβιβάσεις και κυρίως των γονικών παροχών και δωρεών θα αυξηθεί καθώς οι ανατροπές που θα έρθουν στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έχει κινητοποιήσει τους φορολογούμενους. Πολλοί σκέφτονται τώρα να προχωρήσουν στη γονική παροχή ή δωρεά ακινήτων στα παιδιά ή τα εγγόνια τους ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για την απόκτηση κατοικίας. Στις περιοχές που οι τιμές ζώνης θα πάρουν την ανηφόρα οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές, οι δωρεές ακινήτων θα κοστίζουν ακριβότερα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μεταβιβάσεις είναι αφορολόγητες η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταγραφής που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους. Ετσι, πριν την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι φορολογούμενοι αναζητούν λύσεις προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις με τις γονικές παροχές και δωρεές πρώτης κατοικίας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Οι συμβολαιογράφοι συνιστούν στους γονείς τη μεταβίβαση ακινήτων στα παιδιά τους ειδικά αν πρόκειται για πρώτη κατοικία αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες. Βέβαια, οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους πρόκειται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία με γονική παροχή ή δωρεά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίσουν πριν γίνει η μεταβίβαση να ρίξουν μια ματιά στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που συνοδεύει το ακίνητο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider