Θετική η ISS για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική η ISS για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς
Τι αναφέρει ένας από τους μεγαλύτερους proxy advisor για την ΑΜΚ της Πειραιώς.

Από θετική σκοπιά περιγράφει η ISS (ένας από τους μεγαλύτερους proxy advisors) την επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζα Πειραιώς που θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, παρά το σημαντικό dilution που μπορεί να υποστούν οι υφιστάμενοι μετόχους.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το 1 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν στόχο να απορροφήσουν το κόστος της εκκαθάρισης των NPEs, στοχεύει στο να διατηρήσει σε μεσοπρόθεσμη βάση τους κεφαλαιακούς δείκτης ισχυρά πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά τρεις φορές με την έκδοση νέων μετοχών, και το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει τoυς όρους της αύξησης χωρίς δικαιώματα προτίμησης. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει reverse split με 1 νέα μετοχή για κάθε 16,5 παλαιές και ταυτόχρονη αύξηση της αξίας των μετοχών από 6 σε 99 ευρώ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας να καλύπτεται από 50,37 εκατ. μετοχές (έναντι 831,06 εκατ. τεμάχια σήμερα), με την αξία του μετοχικού κεφαλαίου να παραμένει αμετάβλητη στα 5 δισ. ευρώ. Η αύξηση της αξίας της μετοχής κατά 93 ευρώ θα γίνει με την κεφαλαιοποίηση μέρους των προνομιούχων μετοχών και τη μετατροπή τους σε κοινές.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, η κίνηση αυτή είναι τεχνικά απαραίτητη σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου, κάνοντας χρήση την ίδια απόφαση της γενικής συνέλευσης. Στη συνέχεια η πρόταση της διοίκησης της τράπεζας προτείνει μείωση της αξίας του μετοχικού κεφαλαίου για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού. Με την πραγματοποίηση της μείωσης αυτής, το μετοχικό κεφάλαιο θα μειωθεί σε 50,37 εκατ. ευρώ και η αξία με μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η μία. Η κίνηση αυτή πέραν ότι δημιουργεί ένα μεγάλο απόθεμα, τεχνικά δίνει τη δυνατότητα για μια μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider