«Επέλαση» της πορτογαλικής EDPR στις ελληνικές ΑΠΕ – Τα deals με ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και οι… Κινέζοι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Επέλαση» της πορτογαλικής EDPR στις ελληνικές ΑΠΕ – Τα deals με ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και οι… Κινέζοι
Μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου (και κάτι μέρες), αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριου του 2020, η πορτογαλική EDPR, θυγατρικής της EDP, έχει αρχίσει να αφήνει εντονότερα το αποτύπωμά της στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Μέσα σε διάστημα μόλις ενός χρόνου (και κάτι μέρες), αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριου του 2020, η πορτογαλική EDPR, θυγατρικής της EDP, έχει αρχίσει να αφήνει εντονότερα το αποτύπωμά της στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, κατά βάση στις ανανεώσιμες πηγές όπου και δραστηριοποιείται.

Πέρυσι, ανακοινώθηκε η συμφωνία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για υπογραφή MoU για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, μια συμφωνία βάσει της οποίας τα δύο μέρη θα εξέταζαν τις δυνατότητες της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Σταδιακά όμως, τα «βήματα» της θυγατρικής της «πορτογαλικής ΔΕΗ» έγιναν πιο συγκεκριμένα και η EDPR προχώρησε σε σύμπραξη με δύο ισχυρούς ομίλου του κλάδου των υποδομών, που όμως έχουν μεγάλη παρουσία στην ενέργεια, την Ελάκτωρ και την Τέρνα Ενεργειακή, σε διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, στα αιολικά πάρκα και στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων αντίστοιχα.

Μόλις προχτές, ο Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής του γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Τέρνα Ενεργειακή, στο πλαίσιο ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ανακοίνωσε τη συνεργασία του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την εταιρεία Ocean Winds για την από κοινού μελέτη και ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην ελληνική αγορά. Η Ocean Winds αποτελεί joint venture δύο κορυφαίων διεθνών ενεργειακών ομίλων, της EDP Renewables (EDPR) και της ENGIE. Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η Ocean Winds ετοιμάζεται να συμμετέχει σε τέτοιους διαγωνισμούς σε θάλασσες της Ευρώπης. Διαγωνισμοί που αφορούν σε αιολική ισχύ 31 GW ανάμεσα στο 2030 με 2035.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Ελλάκτωρ ανακοίνωνε τη στρατηγική συνεργασία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, την ΕDP Renewables. Η συμφωνία αφορούσε στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900 ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, οι δύο πλευρές έχουν συμπράξει για την κατασκευή mega-αιολικού πάρκου 470,4 MW στην Εύβοια, ένα project ύψους σχεδόν 490 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε πρόσφατα στις στρατηγικές επενδύσεις (πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια).

Αν μη τι άλλο, το σερί των συμφωνιών της πορτογαλικής εταιρείας με 3 διαφορετικούς εταίρους για τρεις διαφορετικής τεχνολογίας μπίζνες, πάντα στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια, δείχνει και το ενδιαφέρον του γκρουπ για τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα στο ενεργειακό κομμάτι. Σε ότι αφορά την πορτογαλική EDPR, αξίζει να αναφερθεί ότι στη μητρική EDP σημαντικό ποσοστό κατέχει η κρατική κινεζική εταιρία China Three Gorges (CTG), μάλιστα παλιότερα στόχευε σε πλήρη έλεγχο της «μαμάς» εταιρείας, προκαλώντας προβληματισμούς σε κόλπους της Κομισιόν. Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα φέρεται να έχει «απλώσει περαιτέρω τα δίχτυα» της στις ΑΠΕ στην Ιβηρική, μέσω απόκτησης χαρτοφυλακίων στην Ισπανία. Προφανώς, οι Κινέζοι εκμεταλλεύονται τη ρευστότητα που διαθέτουν, με τους Πορτογάλους βέβαια με τη σειρά τους να… απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο.

Η EDPR, θυγατρική εταιρεία της Energias de Portugal, S.A (EDP), κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και αποτελεί παγκοσμίως τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 11,55 GW. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα να έχει σήμερα παρουσία σε 14 χώρες στην Ευρώπη, στη Βόρεια καθώς και στη Νότια Αμερική. Η μητρική εταιρεία της EDPR, Energias de Portugal, S.A (EDP) αποτελεί μια κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με επιπλέον δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου. Η εταιρεία διαθέτει στο δυναμικό της περισσότερους από 11,5 χιλ. εργαζόμενους και προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο περίπου 11 εκ. καταναλωτές. Οι μετοχές της εταιρείας είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Euronext της Λισαβόνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider