Η γκάφα του μισού δισ. δολαρίων από τη Citibank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η γκάφα του μισού δισ. δολαρίων από τη Citibank

Έχοντας διαπράξει «μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές γκάφες όλων των εποχών», η Citibank αδυνατεί να ανακτήσει τα σχεδόν μισό δισ. δολάρια που κατά λάθος διοχέτευσε στους πιστωτές της Revlon, σύμφωνα με δικαστική απόφαση.

Αναλυτικά, η Citibank, που είχε αναλάβει την εξόφληση των δανείων της επιχείρησης καλλυντικών, αντί να στείλει 8 εκατ. δολάρια για πληρωμές τόκων προς τους πιστωτές της Revlon, έστειλε 900 εκατ. δολάρια, δηλαδή το εκατονταπλάσιο. Το ποσό περιλάμβανε και 175 εκατ. δολάρια προς ένα hedge fund.

Κάποιοι από τους πιστωτές επέστρεψαν τα χρήματα, ενώ άλλοι όχι. Η Citibank υπέβαλε αγωγή τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων, αλλά εξακολουθεί να μην έχει ανακτήσει 500 εκατ. δολάρια από 10 συμβουλευτικές επενδυτικές εταιρείες.

Η εξαίρεση στον κανόνα

Όπως μετέφερε το CNN, συνήθως το αμερικανικό Δίκαιο επιφυλάσσει κυρώσεις σε όσους ξοδεύουν χρήματα τα οποία κατατίθενται κατά λάθος στους λογαριασμούς τους.

Ωστόσο, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει μια εξαίρεση στον κανόνα, όπως αποφάνθηκε ο δικαστής Jesse Furman.

Εάν ο ωφελούμενος δικαιούται τα χρήματα και δεν έλθει εις γνώση του πως αυτά μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό του, τότε μπορεί να τα κρατήσει.

Οι δανειστές της Revlon είπαν πως είχαν την πεποίθηση ότι η Citibank τους προκαταβάλει τα δάνεια. Οι δανειστές έχουν δίκιο να πιστεύουν πως η πληρωμή από τη Citibank ήταν ηθελημένη, αναφέρει στην απόφαση του δικαστηρίου.

«Το να πιστέψει κάποιος πως η Citibank, ένας από τους πιο ισχυρούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους του κόσμου, έκανε ένα λάθος που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και αυτό με ποσά ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, αγγίζει τα όρια του παράλογου» σημειώνεται στη δικαστική απόφαση.

Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκαν, τα χρήματα που μεταβιβάστηκαν από τη Citibank ήταν ακριβώς το ποσό που έπρεπε να λάβουν από την τράπεζα, μέχρι κεραίας, παρόλο που τα δάνεια έχουν μακρά περίοδο ωρίμανσης.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη δικαστική απόφαση, τη λεπτομερή και αναλυτική απόφαση του δικαστή» είπε ο δικηγόρος δύο εκ των δανειστών που έλαβαν τα χρήματα, των Bridage και HPS Investment Partners.

Τέλος, σημειώνεται πως η Citibank έχει ασκήσει έφεση επί της δικαστικής απόφασης.

«Διαφωνούμε έντονα με την απόφαση και θα ασκήσουμε έφεση. Πιστεύουμε πως τα χρήματα είναι δικά μας και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την πλήρη επιστροφή τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Citi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider