Φόβοι για νέα λουκέτα στην εστίαση – Κινητοποιήσεις από τους επιχειρηματίες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι για νέα λουκέτα στην εστίαση – Κινητοποιήσεις από τους επιχειρηματίες

Τα κλειδιά των καταστημάτων τους ετοιμάζονται να παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη εβδομάδα, επιχειρηματίες της εστίασης, σε μία κίνηση διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, ζητώντας από την Πολιτεία ουσιαστικά, όπως λένε, μέτρα στήριξης.

Η εστίαση είναι κλειστή από τις αρχές Νοέμβριου και προς το παρόν η επαναλειτουργία της δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή τα λουκέτα σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ σε ολόκληρη την Ελλάδα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, όπως επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββάθας.

Τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν τα πρώτα μαζικά λουκέτα στον κλάδο και μάλιστα σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως Κολωνάκι, Γκάζι και Ψυρρή. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, καθημερινά οι εκπρόσωποι του κλάδου ενημερώνονται και για νέες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα που αποφασίζουν να κλείσουν οριστικά.

«Τα συναισθήματα των επιχειρηματιών του κλάδου αυτή τη στιγμή είναι αγανάκτηση, οργή, φόβος και αβεβαιότητα» τονίζει ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίστηκε για τις επιχειρήσεις εστίασης η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ήταν «η αφορμή για να ξεχειλίσει το ποτήρι της απογοήτευσης». Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900 ευρώ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000-4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του κλάδου ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ τον μήνα.

Η διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης προκειμένου να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου με τον κ. Καββαθά να σημειώνει ότι αναμένεται μαζική συμμετοχή των επαγγελματιών, που ζητούν να στηριχθούν με ουσιαστικά μέτρα «στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου», για όσο διάστημα οι συνθήκες επιβάλλουν να μένει κλειστή η εστίαση, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες την επόμενη μέρα.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα το απόγευμα έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με μια δήλωση που έκανε σχετικά με τη συγκεκριμένη κινητοποίηση και η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ότι «όποιος επιχειρηματίας εστίασης θέλει να παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησής του, την αναλαμβάνω εγώ». Ο κ. Γεωργιάδης στην ανάρτησή του στη συνέχεια, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «και εγώ και όλη η Κυβέρνηση σκιζόμαστε κάθε μέρα για το πώς θα βρούμε χρήματα και λύσεις για να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση». Πρόσθεσε επίσης ότι «σχολιάζοντας μία συνδικαλιστική υπερβολή, ότι δήθεν θα παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους κάποιοι από την εστίαση, είπα ότι αν θέλουν να το κάνουν εγώ τα παραλαμβάνω. Φυσικά, η δήλωση αυτή είναι ειρωνική σε μία υπερβολή του ότι δήθεν αυτή η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τις επιχειρήσεις της εστιάσεως ή και για οποιαδήποτε άλλη».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες οι εκπρόσωποι του κλάδου και ο υπουργός Ανάπτυξης είχαν τηλεδιάσκεψη σχετικά με το ζήτημα της εστίασης, κατά τη διάρκεια της οποίας η ΠΟΕΣΕ μετέφερε τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών για το ενδεχόμενο να ανοίξουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων και τονίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Νέα συνάντηση των δύο πλευρών μάλιστα είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Διαβάστε επίσης:

Τα μαζικά λουκέτα στην εστίαση και τα τρία μεγάλα «αγκάθια» για το άνοιγμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider