Εκδήλωση ενδιαφέροντος από έξι επενδυτικά σχήματα στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκδήλωση ενδιαφέροντος από έξι επενδυτικά σχήματα στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ
Έξι εταιρείες και κοινοπραξίες υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ.

Έξι εταιρείες και κοινοπραξίες υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο και αξιοποιεί η ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, το «παρών» στην πρώτη φάση της διαδικασίας έδωσαν από ελληνικής πλευράς η Mytilineos, και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε σύμπραξη με την εταιρεία συμμετοχών AD Holdings, με έδρα την Ελβετία. Η AD Holdings δραστηριοποιείται στην απόκτηση, διαχείριση και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων.

Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον μεταλλουργικό και μεταλλευτικό κλάδο, καθώς μη δεσμευτικό ενδιαφέρον υπέβαλαν επίσης τέσσερις «παίκτες» από το εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα οι Όμιλοι Tharisa, Solway Investment Group και Trafigura Group, καθώς και η εταιρεία Commodity and Mining Insight.

Ο Tharisa αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο ορυκτών πόρων, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση, στην εξόρυξη, στη μεταποίηση και στον εμπλουτισμό, στο μάρκετινγκ, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική αλυσίδα μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου («PGMS») και συμπυκνωμάτων χρωμίου. Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί το ορυχείο Tharisa, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος Bushveld στη Νότια Αφρική. Τα κεντρικά γραφεία του ομίλου βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ είναι επίσης εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Solway Investment Group αποτελεί έναν μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλο με έδρα την Ελβετία. Ο Όμιλος λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, δίνοντας έμφαση κυρίως στην παραγωγή νικελίου. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο του νικελίου από το 2003 και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου (Fe-Ni) παγκοσμίως.

O όμιλος Trafigura Group Pte. ιδρύθηκε το 1993 και εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Ο Όμιλος ασχολείται με το εμπόριο και τη μεταφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου και μετάλλων και ορυκτών στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή. Ο τομέας των μετάλλων και ορυκτών, δραστηριοποιείται στην εμπορία χαλκού, μόλυβδου, ψευδάργυρου, αλουμίνιου, σιδηρομεταλλευμάτων, νικελίου, πολύτιμων μετάλλων και άνθρακα σε διάφορες μορφές (σε μορφή μεταλλευμάτων, συμπυκνωμάτων και εξευγενισμένων μετάλλων).

Τέλος, η Commodity and Mining Insight Ireland Limited αποτελεί συνδεδεμένη εταιρία της Commodity and Mining Insight UK Limited, η οποία είναι εξειδικευμένη εταιρία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών.

Όπως αναφέρει το Ταμείο στην ανακοίνωσή του, οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι μισθωμένα στη ΛΑΡΚΟ. Το ίδιο ισχύει για τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, η οποία περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του.

Παράλληλα με τη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ «τρέχει» από τον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ διεθνής ανταγωνιστική διαδικασία για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη βιομηχανία. Η καταληκτική ημερομηνία για τη δεύτερη αυτή διαδικασία εκπνέει το απόγευμα της Τρίτης, 2 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider