Ελλάδα
15-01-2021 | 18:22

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα από τη Δευτέρα

Το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το «πράσινο φως» που άναψε νωρίτερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κατάκτηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα μας δεν πρέπει να χαθεί ενώ τόνισε ότι η προσπάθεια εδράζεται σε συμφωνία να τηρηθούν από όλους απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα. Προειδοποίησε επίσης ότι αν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να ανακαλέσει τα μέτρα.

Στη συνέχεια έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τους περιορισμούς με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα καταστήματα. Η επίσκεψη των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνεται χωρίς ραντεβού και μόνο με την αποστολή sms στο 13033.  Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές αυξημένου κινδύνου στις οποίες θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα και μόνο με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Αναλυτικά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7 το πρωί έως 8 το βράδυ:

  • Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου
  • Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
  • Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
  • Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
  • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
  • ΚΤΕΟ

Η μετακίνηση των καταναλωτών θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Στη συνέχεια έχει στη διάθεση του 2 ώρες προκειμένου να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως). Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Προβλέπεται ακόμη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Με ραντεβού στα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες

Στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.  ενώ για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον. Η χρήση μάσκας προστασίας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες ενώ για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας,  απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» από τους εμπόρους: Κινδυνεύει μία στις δύο επιχειρήσεις

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.