«Καμπανάκι» από τους εμπόρους: Κινδυνεύει μία στις δύο επιχειρήσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» από τους εμπόρους: Κινδυνεύει μία στις δύο επιχειρήσεις

Τη μεγαλύτερη κρίση του στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας βιώνει το λιανεμπόριο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη ο οποίος έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύουν με αφανισμό οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και οι καθηγητές Κ. Σιούτας και Δ. Σαρηγιάννης, ο κ. Καφούνης τόνισε πως το λιανεμπόριο βρίσκεται σε «ώρα μηδέν» και ξεκαθάρισε ότι το δίλημμα δεν είναι δημόσια υγεία ή λιανεμπόριο, αλλά λιανεμπόριο ή ανεξέλεγκτη μετακίνηση στους δρόμους, στα σουπερμάρκετ και στις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες.

Σημείωσε ότι ο κλάδος έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση, ενώ με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει αποδείξει τη σοβαρότητά του τηρώντας κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο.

Παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία του ενεαμήνου του 2020 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έκανε λόγο για τεράστια πτώση έως 50% στους 39 από τους 43 κλάδους του λιανεμπορίου. Όπως επεσήμανε ο κ. Καφούνης αν σε αυτό προστεθεί η ασύλληπτη ζημιά της εορταστικής περιόδου και χαθεί και η εκπτωτική περίοδος η οποία ήδη έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, τότε θα αφανισθεί μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Άφησε ωστόσο ένα παράθυρο αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι εάν η αγορά επαναλειτουργήσει άμεσα και στηριχθούν στοχευμένα όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, «τότε είναι εφικτό να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση με επιτυχία και σε αυτό στοχεύουν όλες οι παρεμβάσεις μας».

Ο Eμπορικός Σύλλογος Αθηνών παρέθεσε τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία της αγοράς, ώστε να ξεκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι παραγγελίες που ήδη έχουν γίνει μέσω click away, διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο click in shop αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τ.μ και στη συνέχεια, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το click away συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση και το click in shop 5%.

Παράλληλα ο κ. Καφούνης ζήτησε η επαναλειτουργία των καταστημάτων να έχει διάρκεια και στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί και εκ νέου σε δύσκολη κατάσταση λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, αντί για κλείσιμο ξανά του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις. Ανάμεσα σε όσα πρότεινε ο Καφούνης είναι να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των σούπερ μάκρετ, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, όπως και να εφαρμοστεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.

Διαβάστε επίσης:

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για το άνοιγμα της αγοράς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider