«Κληρώνει» σήμερα για το λιανεμπόριο - Στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κληρώνει» σήμερα για το λιανεμπόριο - Στις 6 το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι στραμμένα τα βλέμματα του εμπορικού κόσμου καθώς οι σημερινές εισηγήσεις της αναμένεται να καθορίσουν τι θα γίνει με τη λειτουργία της αγοράς.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα από τη συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρουν ότι η εισήγηση αναμένεται να είναι αρνητική όσον αφορά στην επαναφορά του click away από τη Δευτέρα και την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων. Στις 6 το απόγευμα αναμένεται εξάλλου ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Αν και η αναστολή της μεθόδου click away και το κλείσιμο βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων είχε ανακοινωθεί πως θα ισχύσει για μία εβδομάδα, αρκετά μέλη της επιτροπής εμφανίζονταν όλες τις προηγούμενες μέρες ανήσυχα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας δεδομένου ότι αυτές τις μέρες καταγράφεται στα κρούσματα και η κινητικότητα που υπήρξε τις γιορτές.

Η απόφαση για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από τη Δευτέρα κάνει ακόμη πιο διστακτικούς τους ειδικούς ώστε δώσουν το «πράσινο» φως για να επιτραπεί την ίδια ημέρα, ακόμη μία δραστηριότητα η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι των εμπόρων από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή μετά και την απώλεια 2 δισ. ευρώ του χριστουγεννιάτικου τζίρου και θα είναι καταστροφικό να χαθεί και ο τζίρος των εκπτώσεων (κοντά στα 5 δισ. ευρώ πέρσι) οι οποίες κανονικά ξεκινούν τη Δευτέρα.

Οι ίδιοι, αν και δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από την εφαρμογή click away, εκτιμούσαν πως αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία της αγοράς και σε επόμενη φάση να δινόταν και η δυνατότητα στους καταναλωτές να μπαίνουν και εντός των καταστημάτων. Εάν λοιπόν ούτε το click away επιστρέψει τη Δεύτερα και όλα τα υπόλοιπα, θα πάνε ένα βήμα πίσω.

Οι έμποροι αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητήσουν μετάθεση των εκπτώσεων σε περίπτωση που η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι τα καταστήματα να μείνουν κλειστά. Το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις να γίνουν μόνο μέσω online καταστημάτων, αναμένεται άλλωστε να δημιουργήσει αγορά δύο ταχυτήτων καθώς η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν διαθέτει e-shop.

Διαβάστε επίσης:

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους – Τα σενάρια για τη λειτουργία της αγοράς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider