Τράπεζες
08-01-2021 | 08:11

«Γέφυρα»: Συνεπείς δανειολήπτες το 85% όσων καλύπτει το πρόγραμμα

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
«Γέφυρα»: Συνεπείς δανειολήπτες το 85% όσων καλύπτει το πρόγραμμα

Ουσιαστική επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών αποδεικνύεται ότι αποτελεί το πρόγραμμα "Γέφυρα", κρατικής επιδότησης των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του Covid-19.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, το 85% των δανειοληπτών που έχουν καλυφθεί από το πρόγραμμα είναι δανειολήπτες που εξυπηρετούσαν ομαλά τα δάνειά τους μέχρι το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.

Η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο της επιδοτούμενης περιόδου, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Τον Νοέμβριο (πρώτη φάση καταβολών, αφού η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα έληξε στις 31 Οκτωβρίου) καταβλήθηκαν κρατικές επιδοτήσεις 9,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην επιδότηση 42.449 δανείων και 26.059 δικαιούχων. Επρόκειτο για δανειολήπτες πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, με εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην πρώτη κατοικία, οι οποίοι δεν βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.

Τον Δεκέμβριο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠ.ΟΙΚ., οι πληρωμές επιδοτήσεων ανήλθαν στα 13,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 57.205 δανείων και 38.054 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και την πρώτη φάση καταβολών τον Νοέμβριο του 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά στο πρόγραμμα "Γέφυρα" έχουν υποβληθεί 160.467 αιτήσεις, ενώ η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, στις προθεσμίες του προγράμματος. Η παράταση χορηγήθηκε προκειμένου να προλάβουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια σε αναστολή πληρωμής που είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης στο "Γέφυρα" και να λάβουν την επιδότηση, η οποία μετά την παράταση που δόθηκε, μπορεί να ξεκινήσει να καταβάλλεται τον Απρίλιο.

Επομένως, η τρίμηνη παράταση δεν αλλάζει κάτι στην αρχική δομή του προγράμματος "Γέφυρα", δηλαδή δεν επιμηκύνει τους συνολικά εννέα μήνες επιδότησης που χορηγεί το πρόγραμμα. Ούτε μπορεί κάποιος δανειολήπτης να υποβάλλει αίτηση εκ νέου για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα και μόνο όσοι έκαναν εμπρόθεσμη αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια και όχι νέοι αιτούντες.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση των "κόκκινων" δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Μετά την έναρξη της κρατικής επιδότησης, όλοι οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,

12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,

18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι δανειολήπτες θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.