Κινηματογράφοι: Αγωνία των αιθουσαρχών για την επόμενη μέρα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινηματογράφοι: Αγωνία των αιθουσαρχών για την επόμενη μέρα
«Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο η πτώση του τζίρου για όλο το έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 50%».λέει στο insider.gr o Λάμπρος Μαριόλης, ΓΓ της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών.

Έντονα προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα μετά την άρση των μέτρων εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες κινηματογραφικών αιθουσών.

«Οι κινηματογράφοι ήταν ο πρώτος κλάδος που σταμάτησε να λειτουργεί μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι και ακόμη μετά την άρση των μέτρων ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός. Ειδικά στις χειμερινές αίθουσες δεν θα είναι εύκολο να ξαναμπεί αλλά και στις θερινούς κινηματογράφους παρόλο που ήδη υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των θεατών, θα δυσκολευτεί να επιστρέψει» λέει στο insider.gr o Λάμπρος Μαριόλης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών.

Την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Αιθουσαρχών απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου.

«Αν αυτό το μέλλον είναι αβέβαιο για τις άλλες επιχειρήσεις και επαγγελματικούς κλάδους, για τους αιθουσάρχες και τους εργαζόμενους που απασχολούν επιφυλάσσει κινδύνους υπαρκτικούς, πιθανόν, μη αναστρέψιμους» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Σημειώνουν παράλληλα ενδεικτικά ότι «στις πληγείσες περιοχές της Κίνας που άνοιξαν τα πρώτα σινεμά μετά την καραντίνα, τα πρώτα νούμερα ήταν απογοητευτικά καθώς σε μερικές αίθουσες σύμφωνα με τα δημοσιεύματα δεν πουλήθηκε ούτε ένα εισιτήριο, στη δε Σανγκάη, οι κινηματογράφοι έκλεισαν λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία τους».

«Αναμένουμε πτώση του τζίρου 50% για το 2020»

Ο κ. Μαριόλης τονίζει στο insider.gr ότι «σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο η πτώση του τζίρου για όλο το έτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 50%».

Επαναλαμβάνει παράλληλα το πάγιο αίτημα του κλάδου για μείωση του ΦΠΑ επί της τιμής του εισιτηρίου και εξίσωση του με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% που ισχύει στο θέατρο και στις μουσικές συναυλίες και παραστάσεις.

Όσον αφορά στις ταινίες που θα παρακολουθήσουν οι Έλληνες θεατές το καλοκαίρι, αυτές θα είναι στην πλειονότητά τους ευρωπαϊκές και ανεξάρτητες παραγωγές.

«Στις ΗΠΑ έχουν ανασταλεί οι παραγωγές και γνωρίζουμε ότι θα επανέλθουν μετά τον Αύγουστο. Για το καλοκαίρι, υπάρχουν μεν ταινίες που έχουν ήδη αγοράσει οι εταιρείες διανομής αλλά στις αίθουσες θα προβληθούν κυρίως ευρωπαϊκές ταινίες καθώς και ανεξάρτητες παραγωγές» σημειώνει ο κ. Μαριόλης.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider