Νόμος Κατσέλη: Σε αδιέξοδο οι οφειλέτες - Δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση

Βάσω Αγγελέτου
Μοιράσου το
Νόμος Κατσέλη: Σε αδιέξοδο οι οφειλέτες - Δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση
Όσοι πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας που προστατεύεται δεν έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής, αφού οι τράπεζες αρνούνται να τους παρέχουν IBAN.

Αποκλεισμένοι από τον γκισέ είναι οι δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει το στεγαστικό τους σύμφωνα με τον νόμο Κατσέλη, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν δυνατότητα πληρωμής μέσω e-banking.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, όσοι πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας που προστατεύεται βάσει δικαστικής απόφασης δεν έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της δόσης, αφού οι τράπεζες αρνούνται να τους παρέχουν IBAN. Το αποτέλεσμα, όλον αυτόν τον καιρό, ήταν οι δανειολήπτες να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο γκισέ για να πληρώσουν τη δόση τους κάθε μήνα, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία και επιβάρυνση του δικτύου των τραπεζών.

Αρμόδιες πηγές της αγοράς παραδέχονται στο insider.gr το πρόβλημα και αναγνωρίζουν την ευθύνη των τραπεζών στη διαχείριση αυτής της μερίδας δανειοληπτών και αναφέρουν ότι οι τράπεζες σκοπεύουν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Και αυτό, διότι το πρόβλημα οξύνεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για περιορισμό των συναλλαγών στα καταστήματα. Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές κάτω των 400 ευρώ δεν εξυπηρετούνται πλέον στο γκισέ, με αποτέλεσμα όσοι οφειλέτες καταβάλλουν τη δόση που έχει οριστεί βάσει του Νόμου Κατσέλη να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Δανειολήπτης καταγγέλλει στο insider.gr ότι προσήλθε εχθές, Πέμπτη, στο κατάστημα συστημικής τράπεζας προκειμένου να πληρώσει τη δόση του ρυθμισμένου δανείου πρώτης κατοικίας και ο υπάλληλος στο γκισέ αρνήθηκε να δεχθεί την καταβολή με μετρητά, η οποία ήταν μικρότερη των 400 ευρώ. Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο ότι δεν παρέχονται εναλλακτικές σε αυτή τη μερίδα δανειοληπτών οι οποίοι αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής λόγω της 10ετούς κρίσης και θέλουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους αλλά οι τράπεζες κάθε άλλο παρά τους διευκολύνουν.

Επισημαίνουν, πάντως, οι ίδιες πηγές ότι μπορεί τώρα να ζητάμε από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις συναλλαγές τους, όμως υπάρχει ακόμη ικανός αριθμός συναλλαγών που δεν διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider