Endeavor Greece: Ο οργανισμός που «μεγαλώνει» τις ελληνικές επιχειρήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Endeavor Greece: Ο οργανισμός που «μεγαλώνει» τις ελληνικές επιχειρήσεις
Υποστηρίζει μικρομεσαίες εταιρείες που ήδη διαθέτουν ένα σημαντικό τζίρο, άνω του 1 εκατ. ευρώ και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς.

Εταιρείες που έχουν την προοπτική και τις δυνατότητες να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές αναζητεί η Endeavor Greece, παρέχοντας υποστήριξη, καθοδήγηση αλλά και πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο επιχειρηματιών που εκτείνεται σε 37 χώρες.

Έχοντας ήδη υποστηρίξει περί τις 30 εταιρείες το ελληνικό τμήμα της Endeavor συνεχίζει το πρόγραμμα του θέλοντας να επεκτείνει τόσο τον αριθμό των επιχειρήσεων που βρίσκεται στο δίκτυο της, όσο και τον αριθμό των επιτυχημένων επιχειρηματιών που είναι μέλη της.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους οργανισμούς που υπάρχουν στη χώρα μας η Endeavor Greece δεν επικεντρώνεται σε αρχικές ιδέες ή σε εταιρείες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα αλλά σε μικρομεσαίες εταιρείες που ήδη διαθέτουν ένα σημαντικό τζίρο, άνω του 1 εκατ. ευρώ και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς.

Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της Endeavor Greece Παναγιώτης Καραμπίνης: «Αναζητούμε επιχειρήσεις με μεγάλες ιδέες και ικανούς ηγέτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η Endeavor υποστηρίζει 30 επιχειρηματίες, από 24 εταιρείες: Blueground, Centaur, CHB – Christodoulou Brothers, Dust & Cream, Ergon, FrezyDerm, Green Cola, Hellas Direct, HotelBrain, InstaShop, Konva, NumberAI, Nova Credit, Matternet, MTI, Oseven Telematics, Papadimitriou, Pnoe, Pollfish, Raymetrics, Softomotive, SYCHEM, Think Digital Group (TDG), Workable.

Όπως είπε ο κ. Καραμπίνης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης οι παραπάνω εταιρείες έχουν συνολικό τζίρο πάνω από το 400 εκατ. ευρώ, απασχολούν συνολικά πάνω από 5.000 εργαζομένους και το 2019 προσέλκυσαν 110 εκατ. δολάρια από επενδυτές.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής της Endeavor Greece, οι έξι από αυτές τις εταιρείες, οι Softomotive, Nova Credit, Blueground, Workable, Ergon, Instashop, ανήκουν στην κατηγορία των Outliers, δηλαδή ανήκουν στις εταιρείες του παγκόσμιου δικτύου της Endeavor με τις καλύτερες επιδόσεις. Τα κριτήρια επιλογής στους Outliers είναι η εταιρεία να έχει σηκώσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τα τελευταία δύο χρόνια ή να παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 75% τα τελευταία δύο χρόνια.

Κλειδί η χρηματοδότηση

Τα τελευταία χρόνια η Endeavor, εκτός από επιχειρηματική υποστήριξη προσφέρει και χρηματοδότηση μέσω των Endeavor Catalyst Funds. Σήμερα λειτουργεί το τρίτο fund ύψους 150 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν επενδυτές του δικτύου της Endeavor απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ τους βρίσκονται και Έλληνες επενδυτές, έχοντας τοποθετήσει περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Το Endeavor Catalyst επενδύει μέχρι 2 εκατ. ευρώ μαζί με άλλους θεσμικούς επενδυτές στους γύρους χρηματοδότησης των Endeavor Entrepreneurs. Στην Ελλάδα, το Catalyst έχει επενδύσει στις εταιρείες: Blueground, Hellas Direct, Workable & Nova Credit.

Το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward

Ακόμη η Endeavor Greece από το 2016 υλοποιεί σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ το ΟΠΑΠ Forward, το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που σχεδιάστηκε για να δώσει μια προοπτική σε αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε μέσα από την εξέλιξη τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να διευρύνουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες. Σήμερα, το πρόγραμμα υποστηρίζει 50 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε εννέα κλάδους, παράγουν συνολικά περίπου 740 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας.

Η διαδικασία επιλογής και οι δυσκολίες

Η επιλογή μιας εταιρείας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη από το 2012 έως και σήμερα η Endeavor Greece έχει εξετάσει περί τις 3.000 εταιρείες και έχει εντάξει στο δίκτυο της μόλις 26 και άλλες 50 από το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward. Μάλιστα η τελική επιλογή γίνεται από διεθνή πάνελ επιλογής της Endeavor και όχι από το ελληνικό τμήμα.

Όλα αυτά τα χρόνια ο οργανισμός δεν μετρά μόνο επιτυχίες για τα μέλη του. Από το 2012 οχτώ εταιρείες έφυγαν από το δίκτυο καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν, κάποιες απ’ αυτές λόγω εξαγορών αλλά οι περισσότερες επειδή έκλεισαν. Ο κ. Καραμπίνης σημείωσε πως τα προηγούμενα χρόνια λόγω και της απειρίας έγιναν κάποιες λάθος επιλογές. «Όμως, περάσαμε τις παιδικές μας ασθένειες και σήμερα διαθέτουμε ένα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο», πρόσθεσε.

Οι στόχοι για το 2020

Πέρσι η Endeavor Greece μεγάλωσε το δίκτυο της με επτά νέες επιχειρήσεις, φέτος στοχεύει να εντάξει άλλες οχτώ, οι περισσότερες απ’ αυτές στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα συνεχίζει και το πρόγραμμα ΟΠΑΠ Forward στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν άλλες 10 επιχειρήσεις.

Στους στόχους για τα επόμενα χρόνια ο οργανισμός θέλει να ενισχύσει την στήριξη που παρέχει στις επιχειρήσεις, αλλά και να διασυνδέσει την ελληνική αγορά και τους Έλληνες επιχειρηματίες με δίκτυα επιχειρηματιών και με αγορές του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider