Deca Investments: Νέες επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ μέσω του fund Diorama II

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deca Investments: Νέες επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ μέσω του fund Diorama II
Η εταιρεία στοχεύει σε μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με προοπτικές και εξωστρέφεια

Ένα νέο γύρο επενδύσεων, τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Deca Investments, όπως αποκάλυψε στο insider.gr ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Νίκος Κούλης. Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται ένα νέο fund, το Diorama II, με σκοπό οι πρώτες επενδύσεις να ξεκινήσουν εντός του 2020 και να κλιμακωθούν το επόμενο έτος.

Στο νέο fund θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι από εκείνους που είχαν τοποθετήσει χρήματα και στο πρώτο ενώ θα υπάρξουν και κάποιες προσθήκες επενδυτών, λόγω και της πολύ μεγάλης επιτυχίας που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Όπως ανέφερε στο insider.gr ο κ. Κούλης, στόχος είναι αυτή τη φορά οι επενδύσεις να γίνουν και σε επιχειρήσεις μεγαλύτερες σε σχέση με τον πρώτο γύρο επενδύσεων, ενώ ζητούμενο της Deca είναι να αποκτήσει είτε πλειοψηφία είτε ισχυρή μειοψηφία σε αυτές. Αυτό σημαίνει, ότι όπως και στην περίπτωση του πρώτου γύρου επενδύσεων, εν τέλει θα επιλεγούν περίπου 8-10 εταιρείες αν και ήδη εξετάζονται πολλές περισσότερες περιπτώσεις.

Ως προς το προφίλ των προς επένδυση εταιρειών, κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η εξωστρέφεια αλλά και οι μεγάλες προοπτικές, ενώ σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που βρίσκονται «στο κόκκινο» και έχουν περιέλθει σε τραπεζικό έλεγχο. Αντίστοιχα η ομάδα της Deca Investments, πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα προσφέρει σημαντική τεχνογνωσία προκειμένου να αναδιαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο και οι εταιρείες να γίνουν άμεσα πιο ανταγωνιστικές.

Αποδίδουν οι πρώτες επενδύσεις

Ως προς τον πρώτο γύρο επενδύσεων της Deca Investments, όπως αποκάλυψε ο κ. Κούλης ήδη τα μηνύματα είναι εξαιρετικά θετικά καθώς οι αποδώσεις με βάση την εκτίμησης της μελλοντικής κερδοφορίας (IRR - Internal Rate of Return) φτάνουν το 15% με 20%.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται η απόκτηση της Μινέρβα, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στην Viva, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση της Praxia Bank.

Όπως εξηγεί ο κ. Κούλης από τις 31/12/2019 ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα επενδύσεων του πρώτου fund Diorama, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει νέες συμμετοχές σε εταιρείες. Διαθέτει όμως κάποια κεφάλαια τα οποία μπορεί να τοποθετήσει σε υπάρχουσες επενδύσεις, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Πλέον, επόμενος χρονικός ορίζοντας είναι το 2024, καθώς τότε λήγει και η προθεσμία που έχει τεθεί για αποεπένδυση, η οποία θα γίνει μέσω της πώλησης της συμμετοχής στις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider