Επιχειρήσεις | Διεθνή
18-01-2020 | 09:32

Τζεφ Μπέζος: Πώς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Μοιράσου το
Τζεφ Μπέζος: Πώς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Τζεφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Δείτε πως τα κατάφερε.

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου ο ιδιοκτήτης και CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος έγινε 56 ετών και σύμφωνα με το Bloomberg γιόρτασε τα γενέθλια του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιστορία.

Η περιουσία του ξεπερνά τα 118 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Billionaires Index του Bloomberg και παρά το ακριβό διαζύγιο που του επεφύλασσε το 2019, παραμένει στο τιμόνι της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας στον κόσμο, ενώ κρατά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου.

Δείτε πως εξελίχθηκε για να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα με το Business Insider:

Τον Ιούλιο του 2017, ο Τζεφ Μπέζος κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Το 2019 ήταν μια «καλή» χρονιά για τον ιδιοκτήτη και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Μπορεί να «έχασε» για λίγα 24ωρα τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, όταν η τιμή της μετοχής της Amazon υποχώρησε στα 1,637 δολάρια, στη σκιά δημοσιοποίησης των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Τίτλο, όμως, τον οποίο κατέκτησε ξανά.

Μάλιστα, ήταν τόσο πλούσιος το 2019, ώστε έβγαζε - κατά μέσο όρο- 2.489 δολάρια το δευτερόλεπτο, δηλαδή 149.353 δολάρια το λεπτό – περισσότερα από τα δεκαπλάσια από όσα βγάζει ο μέσος εργαζόμενος σε δέκα χρόνια.

Όταν έγινε η έκρηξη του dot-com οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα φέρει το τέλος της Amazon και την αποκαλούσαν «Amazon.bomb», όμως ο Τζεφ Μπέζος και η επιχείρηση του τα κατάφεραν.

Η ανάπτυξη της Amazon ξεπέρασε τα όρια των βιβλίων, καθώς ξεκίνησε να πουλά τα πάντα, από έπιπλα και οικιακές συσκευές, μέχρι ρούχα και υπηρεσίες.

Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια η αξία της Amazon εκτιμάται στα 900 δισ. δολάρια.

Το 1994 ο Τζεφ Μπέζος διάβασε πως το Διαδίκτυο είχε καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2.300% σε ένα χρόνο και αποφάσισε πως έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να κερδίσει από αυτό.

Έφτιαξε μία λίστα με 20 πιθανά προϊόντα που θα μπορούσε να πουλάει διαδικτυακά και κατέληξε πως τα βιβλία ήταν η καλύτερη επιλογή.

Το Amazon.com ξεκίνησε τότε, από ένα γκαράζ και κατά τον πρώτο μήνα πούλησε βιβλία σε 50 κράτη και σε 45 διαφορετικές χώρες.

Στις 15 Μαΐου του 1997 πέτυχε την είσοδό του στη Wall Street.

Η πρώτη δουλειά του Τζεφ Μπέζος ήταν σε ένα κατάστημα McDonalds και αποτέλεσε κίνητρο για τον ίδιο και την τότε σύντροφο του να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Το «Dream Institute» ήταν ένα δεκαήμερο καλοκαιρινό σεμινάριο για παιδιά, όπου χρέωναν 600 δολάρια το κάθε παιδί.

Μετά το κολέγιο, όπου σπούδασε πληροφορική, ο Τζεφ Μπέζος έπιασε την πρώτη του κανονική δουλειά στην τότε startup Fitel.

Ακολούθησε η συνεργασία του με την εταιρεία D.E. Shaw, όπου σκαρφάλωσε μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου μετά από μόλις 4 χρόνια.

Σύμφωνα με το Business Insider, όταν ήταν στο σχολείο, ο Τζεφ Μπέζος έλεγε στους καθηγητές του ότι «το μέλλον της ανθρωπότητας δεν βρίσκεται σε αυτό τον πλανήτη». Όταν ήταν παιδί ήθελε να γίνει επιχειρηματίας «του διαστήματος» και πλέον διαθέτει τη δική του εταιρεία που «εξερευνά το διάστημα», την Blue Origin.

Μάλιστα, η Blue Origin «έγραψε» ιστορία το 2015 όταν έγινε μία από τις πρώτες εμπορικές εταιρείες που εκτόξευσε έναν «επαναχρησιμοποιούμενο» πύραυλο.
 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.