Τράπεζες
14-12-2019 | 10:15

Το «αντίο» της Αναστασίας Σακελλαρίου στους «Praxians»

Βάσω Αγγελέτου
Μοιράσου το
Το «αντίο» της Αναστασίας Σακελλαρίου στους «Praxians»

Επιστολή αποχαιρετισμού και ευχαριστιών έστειλε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα εχθές, Παρασκευή, στους εργαζόμενους της Praxia Bank η διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Αναστασία Σακελαρίου.

Με χθεσινή ανακοίνωση της Διοίκησης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι στις 18 Δεκεμβρίου θα απολυθούν όλοι σχεδόν, προκειμένου να μείνει ένας ελάχιστος αριθμός εργαζομένων που θα διατηρήσει την τράπεζα σε λειτουργία μέχρι την οριστική της πώληση. Σε Δελτίο Τύπου αργά το βράδυ της Παρασκευής, η Διοίκηση απαρίθμησε τα επιτεύγματα «της πρώτης ψηφιακής τράπεζας στην Ελλάδα», αμυνόμενη έναντι των επικριτικών δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πάντως, θα δοθεί στους εργαζομένους αποζημίωση τουλάχιστον έξι μισθών, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το 1/3 του προσωπικού των 230 ατόμων βρίσκονται στην τράπεζα κάτω του ενός έτους και, βάσει της νομοθεσίας, δεν δικαιούνται αποζημίωση. Η Διοίκηση και ο μέτοχος Bob Diamond δέχθηκε, όπως φαίνεται, την εισήγηση του Σωματείου των εργαζομένων στο θέμα αυτό.

Η επιστολή της Αναστασίας Σακελαρίου στο προσωπικό (μετάφραση από το πρωτότυπο στα Αγγλικά)

Αγαπητοί «Praxians»,

Με βαθιά και ειλικρινή θλίψη, σας γράφω σε αυτή τη στιγμή της μετάβασης για την τράπεζά μας.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι της Praxia με ελάχιστους από εσάς και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 200 εργαζόμενους. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η διαδρομή ήταν γεμάτη προκλήσεις στις οποίες, όλοι μαζί ως ομάδα και ο καθένας χωριστά ανταπεξήλθατε με ενθουσιασμό, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα.

Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω πόσο συντονισμένες ήταν οι προσπάθειες καταβάλατε για να δημιουργήσουμε την πρώτη αμιγώς ψηφιακή τράπεζα στη χώρα. Είμαι περήφανη που συνεργάστηκα μαζί σας και ηγήθηκα των ομαδικών μας προσπαθειών -ευχαριστώ καθέναν σας χωριστά.

Δυστυχώς, παράγοντες που υπερβαίνουν τον έλεγχό μας καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών μας. Όπως γνωρίζετε, ο μέτοχός μας ξεκίνησε πρόσφατα διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού μεριδίου της Praxia Bank, με σύμβουλο τη UBS. Το AMC βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των επιλογών που έχει στη διάθεσή του, με σεβασμό στη μελλοντική ιδιοκτησιακή δομή της τράπεζας και φαίνεται αναπόφευκτη η συρρίκνωση των εργασιών της Praxia Bank. Από τις 19 Δεκεμβρίου, το λειτουργικό μοντέλο της Praxia Bank θα στηρίζεται σε μια πολύ πιο λιτή δομή.

Προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουμε καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για να πετύχουμε τη βέλτιστη δυνατή συμφωνία με τον μέτοχό μας, ώστε η μετάβαση να πραγματοποιηθεί με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για όλο το προσωπικό. Οι επιμέρους όροι του τερματισμού των συμβάσεών σας με την Praxia Bank από τις 18 Δεκεμβρίου αναφέρονται σε προηγούμενη ανακοίνωση που εστάλη σήμερα.

Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για την υποστήριξη και την αφοσίωσή σας στη δημιουργία της Praxia Bank και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο στις επόμενες προσπάθειές σας. Είμαι στη διάθεσή σας εάν μπορώ να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια στον σχεδιασμό των επόμενων επαγγελματικών σας βημάτων. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να σας στηρίξω όπου μπορώ.

Με εκτίμηση,
Αναστασία

Ανακοίνωση της Διοίκησης στους εργαζομένους

Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, την Παρασκευή 13.12.2019, η Τράπεζα ενημερώνει το προσωπικό της για τα εξής:

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η «Atlas Merchant Capital», μοναδικός μέτοχος της Praxia bank ΑΕ, εκκίνησε πρόσφατα την διαδικασία αναζήτησης επενδυτών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας. Ο μέτοχος αξιολογεί τις επιλογές του και θεωρεί επιβεβλημένο να προβεί σε άμεσο περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εργασιών της Τράπεζας χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί εντελώς το ενδεχόμενο της διακοπής λειτουργίας της.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα είναι απολύτως πρόθυμη να εξετάσει τη συναινετική λύση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού της, με την καταβολή αυξημένης αποζημίωσης λύσης σύμβασης εργασίας, σαφώς υπέρτερης της ελάχιστης νόμιμης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα υπολείπεται των τακτικών αποδοχών (“μηνιαίος μισθός” και “allowance”) έξι (6) μηνών και τη χορήγηση λοιπών κινήτρων (διατήρηση κάλυψης από το ιδιωτικό πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ένα χρονικό διάστημα, καταβολή του συνταξιοδοτικού προγράμματος και για τους υπαλλήλους προσληφθέντες κάτω του έτους).

Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ως άνω συναινετική λύση των συμβάσεων εργασίας θα σας παρουσιαστούν από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού τη Δευτέρα 16.12.2019 και την Τρίτη 17.12.2019.

Εάν ο Εργαζόμενος αποδεχθεί την ως άνω πρόταση, τότε ο Εργαζόμενος και η Εταιρία θα συμφωνήσουν από κοινού να λύσουν τη μεταξύ τους εργασιακή σχέση και σύμβαση και θα προβούν σε οριστική ρύθμιση και συμβιβαστική επίλυση κάθε μεταξύ τους εκκρεμότητας, διαφοράς και αξίωσης, με την υπογραφή σχετικής έγγραφης συμφωνίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.