Κύπρος: Γιγαντιαίο κοίτασμα 5-8 τρισ. κυβικών ποδιών στον «Γλαύκο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Γιγαντιαίο κοίτασμα 5-8 τρισ. κυβικών ποδιών στον «Γλαύκο»
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια. 

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στον στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν πριν από λίγο η κυπριακή κυβέρνηση και η εταιρεία ExxonMobil.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά μέτρα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κοίτασμα «Γλαύκος» αποτελεί έναν εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα. Ωστόσο, όπως σημείωσε, θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης για να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να μην βρεις κάτι. Τώρα είναι επιτυχία που βρήκαμε και σε σχέση με τα ευρήματα και δεν υπάρχουν τεμάχια που μπορεί να συναντήσει κανεις με τέτοια ποσότητα. Δεν είμαστε εστιασμένοι στο 10 μόνο αλλά την ευρύτερη περιοχή. Το 2020 θα συνεχιστούν οι εργασίες. Είναι μια καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα ΦΑ. Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφυνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τριστάν Άσπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί και η δυνατότητα των πόρων.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil και πρόσθεσε ότι «Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται». Δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις ακόμη και για μεταφορά ΦΑ μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν στην ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να δούμε πολλαπλούς παράγοντες όπως η ποιότητα».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο δικαιολογείται η δημιουργία τερματικού υγροποίηση, ο Άσπρεϊ σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερες ποσότητες όμως υπάρχουν δυνατότητες και για άλλες ανακαλύψεις. Σε δεύτερη ερώτηση για το θέμα, είπε πως με βάση άλλα τερματικά υγροποίησης που υπάρχουν, τυπικά για τη δημιουργία του χρειάζονται από 10 μέχρι 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Οι γεωτρήσεις σε «Γλαύκο» και «Δελφύνη» έγιναν από την κοινοπραξία των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider