Έρχονται οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και ο προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και ο προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ
Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» αφορά την παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών βρεφικής ηλικίας έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους/νες φοντιστές/στριες.

Δύο εμβληματικές δράσεις του υπουργείου Εργασίας που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες και οι εργαζόμενες μητέρες θα υλοποιηθούν έως το καλοκαίρι προκειμένου να βοηθήσουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη υποστήριξης στην καθημερινότητά τους.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» που συντονίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Επιδίωξή της είναι η εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για τις νέες μητέρες που εργάζονται παράλληλα, έτσι ώστε να μην βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» αφορά την παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών βρεφικής ηλικίας έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους/νες φοντιστές/στριες, ξεκινώντας πιλοτικά σε κάποιους δήμους από το φετινό καλοκαίρι και με την προοπτική της καθολικής εφαρμογής σε όλη τη χώρα στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-«φύλακα».

Το πρόγραμμα δεν θα αποκλείσει τους άνδρες, ούτε στο κομμάτι των ωφελούμενων, ούτε στο κομμάτι των απασχολούμενων σε αυτό.

Στο κομμάτι της φύλαξης αναμένεται να αξιοποιηθούν οι άνεργοι/ες επαγγελματίες του κλάδου αυτού, αλλά και γυναίκες μακροχρόνια άνεργες ή συνταξιούχοι, οι οποίες θα λάβουν την σχετική πιστοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα μειώσει και την αδήλωτη εργασία, καθώς οι περισσότερες κυρίες που φροντίζουν παιδιά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δεν εργάζονται νόμιμα.

Προσωπικός βοηθός για ΑΜΕΑ

Από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προτείνει η κυβέρνηση να συγχρηματοδοτηθεί η θεσμοθέτηση του «Προσωπικού Βοηθού» για τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας προκειμένου να υπάρξει βελτίωση στην ανεξάρτητη διαβίωσή τους.

Με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου, η νέα δράση αναμένεται να θεσμοθετηθεί έως το καλοκαίρι, προκειμένου οι οικογένειες που εκπληρώνουν σε έναν βαθμό αυτόν τον ρόλο να ανταποκριθούν στο σύνολο των καθημερινών και ιδιαίτερα σύνθετων αναγκών που έχουν οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Άλλωστε η δράση του «Προσωπικού Βοηθού» έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινή και την επαγγελματική τους ζωή, την ανεξάρτητη διαβίωση τους και την πρόληψη και την αποφυγή της ιδρυματοποίησης.

Το υπουργείο επεξεργάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον «Προσωπικό Βοηθό», που θα αφορά 2.000 πολίτες με αναπηρία, με εκτιμώμενο κόστος 95.000.000€ το οποίο έχει ενταχθεί στις προτάσεις χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ανεξάρτητη διαβίωση, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Προϋποθέτει ότι όλα τα άτομα με αναπηρία, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και τον έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή τους, είτε διαβιούν μόνοι τους, είτε μέσα σε οικογενειακό πλαίσιο, είτε σε προστατευμένο περιβάλλον.

Είναι σημαντικό η στήριξη που παρέχεται να κατευθύνεται και να ελέγχεται από το άτομο με αναπηρία και ο προσωπικός βοηθός ικανοποιεί αυτή τη συνθήκη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το άτομο με αναπηρία μπορεί να αποφασίσει ποιος θα είναι ο προσωπικός του βοηθός, τι είδους υποστήριξη θα του παρέχεται και με ποιους όρους.

Με άλλα λόγια ο ωφελούμενος θα ειπράττει ένα επίδομα, το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώσει προσλαμβάνοντας προσωπικό βοηθό βάσει της ειδικότητας που έχει περισσότερο ανάγκη, ακόμη κι αν αυτό το άτομα είναι μέλος της οικογένειάς του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider