Νέα μηνύματα Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας από το Υπουργικό Συμβούλιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μηνύματα Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας από το Υπουργικό Συμβούλιο
Ένα διττό μήνυμα, τόσο προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων, όσο και για τα κριτήρια που θα λάβει υπόψιν η κυβέρνηση.

Νέα μηνύματα για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τη στρατηγική εξαιρετικά προσεκτική εξόδου από το lockdown, αναμένεται να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ένα διττό μήνυμα, τόσο προς τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων, όσο και για τα κριτήρια που θα λάβει υπόψιν η κυβέρνηση, προκειμένου στο βάθος των επόμενων εβδομάδων να απελευθερώσει πολύ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες ενόψει Χριστουγέννων αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, κατά τα άλλα, έχει να κάνει με τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και αναμένεται να επαναληφθεί με άλλα νομοσχέδια προς συζήτηση την επόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μετέφερε χθες το reader.gr, δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του, αλλά θέλει, παράλληλα, και να φρενάρει η δημόσια συζήτηση για την άρση των περιορισμών που μπορεί να οδηγεί σε απόκλιση από την τήρηση των μέτρων. Είναι σαφές για τα κυβερνητικά στελέχη ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης, αλλά τα πράγματα πάνε πιο αργά του αναμενομένου. Υπό αυτό το πρίσμα, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, τουλάχιστον ως τις 14/12, προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες.

Όπως αναφερόταν όλες τις προηγούμενες μέρες, μόνη εξαίρεση στο σχέδιο για παράταση των περιορισμών ως τις 14 του μήνα θα ήταν τα Δημοτικά, εφόσον επαναλειτουργούσαν στις 7 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ίδιος εκ των ισχυρών υποστηρικτών της ανάγκης επαναλειτουργίας των σχολείων της πρώτης βαθμίδας, αλλά ακόμα προβληματίζεται ως προς τον χρόνο της επαναλειτουργίας. Παράγων προβληματισμού, παράλληλα, είναι και ο τρόπος, αλλά όλα συζητούνται και θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες.

Ως προς τα Δημοτικά, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί μια πρώτη επαφή της Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τρία είναι τα σενάρια που θα εξεταστούν στη συζήτηση:

  • να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά,
  • να μην ανοίξουν ως τα Χριστούγεννα
  • ή να ανοίξουν σε δύο ταχύτητες, ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση κατά τόπους.

Η ημερομηνία είναι ανοιχτή, καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να δουν τα επιδημιολογικά στοιχεία ως και τα μέσα της εβδομάδας. Δεν πρέπει, όμως, διόλου να αποκλειστεί η πιθανότητα σε ορισμένες περιοχές να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως τη χριστουγεννιάτικη διακοπή, ενώ αλλού να επαναλειτουργήσουν. Μάλιστα, ως προς τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επανέλαβε το πρωί της Κυριακής μέσω του ΣΚΑΙ 100,3 την έκκληση του να μην λειτουργήσουν τα Δημοτικά στην πόλη ως τα Χριστούγεννα, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μετά από τέσσερις εβδομάδες lockdown, είναι στη φάση που ήταν ακριβώς πριν την επιβολή του στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει παρουσιάσει στους πολίτες έναν εξαιρετικά προσεκτικό και «συντηρητικό», όπως υπογραμμίζουν συνομιλητές του, χάρτη για τα βήματα ως τα Χριστούγεννα. Αυτό που κατευθύνει τα βήματα της κυβέρνησης, πέραν των τρεχόντων επιδημιολογικών δεικτών, δε, είναι και η βούληση αποφυγής ενός τρίτου κύματος στη χώρα μας ως προϊόν ενός απρόσεκτου ανοίγματος.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider